Investice jako spoření na důchod  

A investice by měly hrát v budoucnu významnější roli také ve spoření na důchod. A aby mohli lidé své peníze lépe zhodnotit, plánuje vláda rozšíření státních podpor.

Nově do nich bude patřit například i nákup akcií. Naopak zvýhodňování klasického stavebního spoření se vláda chystá omezit.

reportáž NOVA – Televizní noviny

Akcie, dluhopisy nebo podíly v investičním fondu, to všechno by jako forma penzijního spoření mělo být od příštího roku podporované státem. Jde o investice, které nabízí vyšší možné zhodnocení, ovšem za cenu vyššího rizika. Doposud byla státní podpora omezena jen na ty nejbezpečnější typy investic.

Marian JUREČKA, místopředseda vlády, ministrpráce a sociálních věcí /KDU-ČSL/
Tato forma podpory je vázána také i na tu osobní zodpovědnost toho klienta. Stát má dělat to, aby rozumně podporoval diverzifikaci těch zdrojů, které lidé budou jednou využívat proto, aby si zabezpečili dobrou životní úroveň ve stáří.

redaktorka
Stát bude penzijní investice podporovat v rámci nově vzniklého dlouhodobého investičního produktu, a to formou odečtu z daní.

Filip BĚHAL, mluvčí Ministerstva financí
Ten střadatel bude moci dosáhnout na daňové zvýhodnění těch prostředků, které vloží, až do maximální výše 48 000 Kč ročně.

redaktorka
Dlouhodobý investiční produkt budou moci nabízet banky, investiční společnosti, ale i spořitelní či úvěrní družstva nebo obchodníci s cennými papíry. Co chce ale kabinet naopak omezit, je státní příspěvek ke klasickému penzijnímu spoření. Ti, kteří pobírají starobní důchod, na státní příspěvek od příštího roku zřejmě nedosáhnou. Opozice ale varuje, že důchodcům budou tyto peníze chybět.

Klára DOSTÁLOVÁ, místopředsedkyní Poslanecké sněmovny /ANO/
Mnoho pětašedesátníků má třeba i další práci v důchodu a spoří si, tak proč by jim stát neměl pomoci?

Marian JUREČKA, místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí /KDU-ČSL/
To je příspěvek k tomu, že si někdo spoří. Jestliže si spořím, tak asi mě ty peníze nechybí. Cílem je pro nás do budoucna, abychom právě motivovali a ocenili nejvíce ty, kteří si spoří v tom věku produktivním, kdy mají dostatečný časový předstih předtím, než právě nastoupí do toho starobního důchodu.

redaktorka
Pokud měsíčně uspoříte aspoň tisícovku, stát vám na penzijní připojištění přispěje aktuálně 230 Kč.

televize Nova.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.