Podpora pro sociálně odpovědné podniky  

ilustrační foto: foxtongue / Flickr. com

Daňové zvýhodnění a dotace od státu. Ministerstvo práce navrhuje zákon, který podpoří sociální podniky, tedy firmy, které dbají na ochranu životního prostředí nebo zaměstnávají handicapované. Současný systém považuje za neefektivní.

reportáž Česká televize

redaktorka ČT
Jezdí na vysokozdvižném vozíku, ovládá většinu strojů, a to i přes svůj handicap. Daniel Pačes se narodil s dětskou mozkovou obrnou.

Daniel PAČES, zaměstnance firmy Era-Pack
V určitých chvílích jsem si nevěřil, že můžu pracovat a , ale prostě člověk se nesmí bát života.

redaktorka ČT
Ve firmě na výrobu obalových materiálů pracuje 10 let, letos si převzal cenu handicapovaný zaměstnanec roku. Spolu s ním tady zaměstnávají dalších asi 120 lidí, víc než polovina z nich je zdravotně postižených. Firma je proto zapsaná na chráněném trhu práce a pobírá příspěvky od státu.

Jozef LÖRINZ, majitel firmy Era-Pack
Každý rok ta podpora je nižší, jelikož se zvedá minimální plat. Když to takhle bude pokračovat, tak podle mého odhadu tak za dva roky budou mít všechny firmy velké problémy.

redaktorka ČT
Jenže rezort práce a sociálních věcí plánuje chráněný trh do budoucna spíše utlumit. Státní kasu podle něj ročně přijde na 10 miliard korun.

Anna BRABCOVÁ, ředitelka odboru integrace na trh práce, MPSV
Tato částka roste každým rokem zhruba o miliardu. My si myslíme, že to je neudržitelné. Současný svět je naopak inkluzivní a má umožňovat, ale zdůrazňuji těm, kteří chtějí vyjít na otevřený trh práce tak, abychom jim to umožnili.

redaktorka ČT
Ministerstvo chce motivovat spíš běžné firmy, aby handicapované zaměstnali. Některé se pak při splnění podmínek budou moci zaregistrovat jako sociální podnik a získat finanční podporu. Pro zájemce o sociální podnikání se v Praze v přízemí Škodova paláce otevřelo kontaktní místo, tzv. S-point bude k dispozici vždy v úterý od devíti do pěti hodin, anebo podle domluvy. Kontaktní místa nabídnou vzdělávání nebo pomoc s registrací podniků.

Česká televize.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.