Novela zákona má fyzické trestání dětí označit za nepřijatelné

foto: Studio Cl Art / Photl.com
Ministerstvo spravedlnosti chce novelou zákona označit fyzické a psychické trestání dětí za nepřijatelné. Zároveň ale novela nepočítá s žádnými postihy. Je tedy vůbec nutná? 

Pořad TV NOVA – Střepiny přepis

Novelou občanského zákoníku se chce ministerstvo spravedlnosti přiblížit Západu. Česko je totiž jedna z posledních zemí Evropské unie, která fyzické a psychické tresty dětí právně neřešila, ovšem ještě před 5 lety podle průzkumu fyzické tresty při výchově používaly 2/3 Čechů, 43 % z nich dokonce facku nebo plácnutí za fyzický trest vůbec nepovažovalo. Když se loni ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka nechal slyšet, že je vděčný svým rodičům, že mu v pravou chvíli vrazili facku a přiznal, že i on sám sem tam svým dětem někdy lepnul na zadek, vyjádřil tím stále ještě většinový názor českých rodičů.  

osoba  
Tak jako nemělo by se to, že, nebo jako plácnout přes ruku nebo trošku přes zadek, když zlobí a neposlouchá, tak asi jo, no, ale zase dávat to do zákona.  

osoba  
Moje děti tak zlobí, že někdy na ten zadek musí dostat, jako ne moc, ale prostě jako výchovně, mám 2 děti 14 měsíců od sebe, takže prostě někdy na ten zadek dostanou.  

osoba  
Bít se nemají děti, to je nejhorší, co může být.  

osoba  
Jsem maminka 4 děti. A myslím si, že každé dítě má mít meze, že má vyrůstat v tom, aby ty meze byly dané. A pokud to dítě ty meze překročí, tak si myslím, že je nutné ho zase do těch mezí umístit. A jestli to bude domluvou, nebo jestli už to bude potom opravdu jedna na zadek, tak si myslím, že to není tak hrozně špatný, protože ty děti potřebujou opravdu vědět, že tahle hranice už se nepřekračuje. Jako jsem samozřejmě proti mlácení dětí, nebo prostě hlava nehlava, to u nás neexistuje, ale myslím si, že i náš Dominik může tady potvrdit, že občas od maminky na zadek dostal, když to bylo opravdu nutný. Já si myslím, že prostě výchova v té rodině má zůstat na té rodině. Já bych moc tady se zákonem neoperovala. Jak se to potom bude posuzovat, jako byl tohle to už nějaký větší trest, byl to menší trest.  

osoba  
Když to dítě udělá něco, co ho ohrožuje, tak je potřeba vědět, že ho čeká nějaký trest, aby se mělo čeho bát, protože to domlouvání není vždycky jako účinný.  

moderátorka  
Novela občanského zákona fyzické a psychické tresty nezakáže, jen je chce označit za nepřijatelné. Vymáhat dodržování a trestat rodiče za to, že dají dítěti pohlavek, ale nikdo nebude. Je tak poměrně na místě se ptát, zda a k čemu má novela vlastně sloužit, jestli opravdu bude rodiče motivovat, aby volili diskuzi před plácnutím a zda tahle úprava prostě není jen čárka, kterou si ministerstvo odškrtne rest, který nakonec vyřešilo stylem chytré horákyně.  

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.