Ministerstvo nechce valorizovat příspěvky, postižení se bouří

ilustrační foto: Cohdra / MorgueFile

Zdravotně postižení i politická opozice se ostře ohradili proti vyjádření ministerstva financí, že se příspěvek na péči nebude valorizovatizovat, protože neexistuje dostatečná kontrola nad tím, jak ho lidé využívají. Podle ministerstva někdy slouží jen jako navýšení příjmů domácnosti. Opozice takový výklad považuje za drzost.

Reportáž CNN Prima News


redaktorka
Pan Petr má třetí stupeň invalidity a příspěvky na péči jsou podle něj tak nízké, že nepokryjí ani nutné potřeby.

PETR,
Já, kdybych ho musel využívat doopravdy včera jsem hodinovou péči sedm dní v týdnu, tak těch 12 800, co mám já třetí stupeň, by vůbec na to nestačil. Vyšlo by to přibližně tak na dvě hodiny denně.

redaktorka
Podle ministerstva financí je ale výše příspěvku na péči dostatečná a snadno zneužitelná.

Stefan FOUS, mluvčí, Ministerstvo financí
Příspěvek na péči by měl sloužit k zajištění pečující služby. Skutečné využití příspěvku ale nikdo nesleduje ani nekontroluje. Příspěvek tak často může fungovat jako přilepšení k příjmu domácnosti.

redaktorka
Takové vyjádření namíchlo třeba organizaci PROSAZ nebo opozici. Dokonce ani vládní koaliční partner si není jistý.

Iveta PEŠKOVÁ, ředitelka organizace Prosaz
V drtivé většině nejsou příspěvky zneužívány. Protože ty příspěvky jsou tak malé, že vlastně nemůžou být ani zneužívány.

Aleš JUCHELKA, místopředseda poslaneckého klubu; stínový ministr práce a sociálních věcí /ANO/
Je dle mého názoru drzost ministerstva financí, že si vůbec dovolí něco takového říkat, že se příspěvek na péči zneužívá. Určitě se v nějaké míře každá sociální dávka dá zneužívat, ale rozhodně to nemůžeme brát jako nějaký fenomén.

Pavla PIVOŇKA VAŇKOVÁ, poslankyně, členka výboru pro sociální politiku /STAN/
Pro nás je důležitá ta dostupnost, aby sociální služby byly opravdu dostupná ve všech lokalitách a mohly je vlastně potřebný využívat.

Tomáš WEISS, mluvčí, Ministerstvo financí
Trváme na tom, že musí být zajištěno lepší zacílení a efektivnější využití příspěvku. Mrzí nás, pokud se kohokoliv dotklo mediální zjednodušení tohoto komplexního sociálního problému.

redaktorka
Sama ředitelka organizace Prosaz má třetí stupeň invalidity. Říká, že ideálně by potřebovala asistenci minimálně na půl dne. Měsíční příspěvek 12 800 jí prý ale pokryje jen pár hodin.

Iveta PEŠKOVÁ, ředitelka organizace Prosaz
Dostávám příspěvek na 3,5 hodiny péče. Zbytek si musím doplácet z vlastních strojů.

PETR,
Příjmy – důchod plus ze zaměstnání, ale z toho zaměstnání a důchodu, když potřebuju doopravdy tu asistenci, tak to musím hodně, hodně doplácet.

Aleš JUCHELKA, stínový ministr práce a sociálních věcí /ANO/
Myslím, že by se mělo více kontrolovat, kolik úředníci utrácejí na ministerstvu financí za chlebíčky.

redaktorka
Ať už se příspěvky na péči navyšovat budou nebo ne, podle šéfky organizace Prosaz by bylo spravedlivé, aby výše příspěvku se posuzovala individuálně.

CNN Prima News.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.