Klienti centra v Přerově oslavili svátek jako květinové děti

Květiny ve vlasech, korálky a pestrobarevné vzory na šatech. Klienti Aktivačního centra Jsme tady v Přerově oslavili Den dětí trochu netradičně – ve stylu hippies. Zahradou centra v Sokolské ulici se nesl zvuk kytary, a kdo měl chuť, mohl si i zazpívat. Nálada byla skvělá.

„Hlavní myšlenkou bylo oslavit prvního června Den dětí. A když už naši klienti nejsou děti, tak mohou být alespoň tento den květinové děti. Chceme vždy jednou za čas udělat změnu, abychom trochu narušili obvyklý stereotyp. Klienti jsou spokojení, což je vidět i na jejich tvářích,“ popsal ředitel Aktivačního centra Jsme tady Pavel Soukup.

Každý z přítomných se nelehkého úkolu ustrojit se do stylového oblečku šedesátých let zhostil po svém. Kreativně ke shánění oblečení přistoupili i zaměstnanci centra.

„Každý probral svůj šatník, někteří v něm něco našli a jiní si dokonce něco ušili. Většina z nás ale sáhla po internetovém obchodu,“ poznamenal s úsměvem. Klienti se na slavnostní den chystali šest týdnů. „Kromě toho, že si každý doma připravil originální kostým, jsme vyráběli ve výtvarných dílničkách papírový autobus nebo kytaru. Nazdobili jsme i zahradu, kde dnes opékáme špekáčky,“ doplnila Věra Saňková z denního centra.

Pracovníci se podle ní snaží program během roku vždy něčím ozvláštnit. „Připomínáme si Valentýna, jednou jsme v létě oslavili i Vánoce. K těm tradičním akcím patří Pálení čarodějnic nebo Halloween,“ doplnila.

Zahradu, kde se koná většina akcí, má centrum pronajatou od města. „Vždy jsme si přáli, abychom mohli na zahradě s klienty trávit dopoledne čas, když je venku hezky,“ zmínila. Podle ní se podařilo získat grant a spravit na zahradě chodník. Zpevněné jsou i zatravněné dlaždice. „Dostaneme se tedy pohodlně ven, protože je chodník pevný a těžký vozík se do něj nezaboří,“ řekla.

Aktivační centrum Jsme tady se stará o sedmnáct klientů – z toho je třináct s tím nejtěžším stupněm postižení nebo kombinovaným typem. Denní centrum poskytuje službu klientům od 14 do 40 let a finance na provoz získává od státu, města a kraje.

„Na financování našich služeb se snažíme organizovat i různé sbírky. Jednou z forem je sbírání starých nepoužívaných mobilních telefonů – za 1 tisíc nasbíraných telefonů získáme příspěvek od firmy, která mobily ekologicky recykluje. Sběrné místo je v Městském informačním centru v Přerově, v Lipníku pak v infocentru a knihovně. V Hranicích mohou lidé odevzdat starý mobil v knihovně a jesličkách Pianko,“ uzavřela Věra Saňková. 

Petra Poláková-Uvírová

Přerovský deník

https://prerovsky.denik.cz/

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.