Kozí výšlap podpoří malého Páťu z Deštného, který bojuje se svalovou atrofií

photo on Wikimedia Commons

Vydejte se na dobročinnou túru krajinou Orlických hor. V sobotu 3. června se v Deštném koná Kozí výšlap pro Páťu. Lidé se kromě pohybu na čerstvém vzduchu mohou těšit i na lety vrtulníkem, tombolu či dětské dílničky. Celý výtěžek z akce bude věnován malému Patrikovi z Deštného, který trpí svalovou atrofií.

Pro děti i dospělé budou v sobotu připraveny tři trasy podle náročnosti a délky. Kozí výšlap je vhodný i pro cyklisty, kočárky a vozíčkáře. A proč právě kozí? Pořadatelem akce je penzion a restaurace Kozí chlívek v Deštném v Orlických horách. Odtud se můžete vydat na cestu, startovat se bude v 11 hodin.

Od 10 do 18 hodin si děti i dospělí budou moci u Kozího chlívku užívat i doprovodný program. Těšit se mohou na ukázky horské služby a hasičů, školu čepování piva, dětské dílničky, fotbalovou akademii, BESIP nebo kosmetické poradenství pro ženy. U restaurace budou také prodejní stánky, ke koupi budou doplňky do domácnosti, tašky, přírodní věnce či zmrzlina.

„Na 15. hodinu přiletí vrtulník, který odstartuje aukci i o lety vrtulníkem. Můžete si tak hned v sobotu prohlédnout Deštné pěkně z výšky,“ lákají na akci pořadatelé.

Vstupné bude činit 100 korun na osobu, výtěžek ze vstupného, ale také z aukce, tomboly a dalších aktivit bude věnován Páťovi.

Patrik z Deštného v Orlických horách přišel na svět předčasně v 31. týdnu. Když mu byl rok a půl, byla mu diagnostikována spinální svalová atrofie. Ta patří mezi nejzávažnější vrozené degenerativní choroby, které způsobují postupný úbytek a ochabování kosterního svalstva. Rodina věří, že se díky nákladné genové léčbě Zolgensma jednou postaví sám na nohy.

Tři trasy podle délky a náročnosti

Modrá je nejkratší trasa a vede přes centrum Deštného. Cestou se můžete zastavit v Muzeum zimních sportů, turistiky a řemesel, kde budou pro děti připraven dílničky. A dále pokračovat po trase až k Ateliér zvonaře a hrnčířky. Během trasy uvidíte také ohrady s koňmi. Je vhodná i pro jakékoliv kočárky nebo odrážedla. Celá trasa je dlouhá asi 3 kilometrů.

Po zelené trase se dostanete ke Kostelu sv. Matouše. Cestu do kopce si můžete zkrátit lanovkou. Výtěžek z celodenního prodeje lístků na lanovku se také věnuje Páťovi. Trasa s lanovkou je asi 5 kilometrů dlouhá.

Červená je nejdelší trasa, která je vhodná především pro cyklisty a vytrvalce. Vede přes Studený vrch, Luisino údolí až kousek od nejvyššího vrcholu Orlických hor – Velkou Deštnou. Zpátky pak přes Šerlišské sedlo a Šerlišský mlýn. Opět si cestou můžete pomoci lanovkou. Bez lanovky je trasa dlouhá asi 19 kilometrů.

Více informací se dozvíte ve facebookové události.

Michaela Horynová

Hradecký deník

https://hradecky.denik.cz/

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.