Skláři z Křišťálového údolí vytvořili pro soutěž nevidomých trofej v podobě psa

ilustrační foto: bookwrmbry / sxc.hu

Nevidomí a slabozrací soutěžící ze všech koutů republiky se sjedou spolu se svými psími pomocníky do města pod Ještědem, kde se už v neděli 4. června uskuteční Mistrovství České republiky vodicích psů – Memoriál Simony Karlovcové. Vítěz se bude moci radovat z trofeje, kterou už potřetí vytvořili skláři z Křišťálového údolí.

Letos ji organizátorům vyrobila Střední uměleckoprůmyslová škola sklářská z Kamenického Šenova. „Vymysleli jsme křišťálového psa. Nechtěli jsme reálné zvíře, našeho psa tvoří čiré geometrické tvary. Připomíná skládačku z dětských hracích kostek,“ informoval ředitel školy Pavel Kopřiva, který trofej tvořil společně s dílenským učitelem Josefem Křížem.

„Chtěli jsme tu cenu udělat nějak nově, neopakovat ta předchozí témata. Myslím, že se to pěkně podařilo,“ dodal Kříž. Mohutná trofej váží přibližně dva kilogramy a moderně ztvárněný pes má délku přes třicet centimetrů.

Tradici zahájil před třemi lety Jiří Pačinek z Kunratic u Cvikova, když vlastnoručně vyrobil skleněného labradora s andělskými křídly. Jeho dílo odkazovalo na příběh nevidomé Simony Karlovcové z Jablonce nad Nisou, jejíž jméno závod nese. Navázal na něj sklář Zdeněk Kunc z Radvance na Novoborsku. se svou abstraktní plastikou v haptickém provedení.

„Bez téhle krásné pomoci bychom byli nuceni koupit unifikovaný zlatý pohár z plastu. Pořádání mistrovství stojí hodně peněz a my musíme s finančními prostředky zacházet úsporně,“ osvětlil ředitel závodu, nevidomý Roman Vaněk.

Mistrovství České republiky vodicích psů se v Liberci uskuteční už tuto neděli 4. června na náměstí Dr. E. Beneše. Návštěvníci akce můžou sledovat vodicí psy při práci. Zvířata musí nejprve prokázat svou poslušnost ve zkoušce základních povelů. Následně se soutěžící se psem a dvěma rozhodčími vydá na určenou trasu ulicemi, při které musí čtyřnohý pomocník svého majitele bezpečně provést všemi úskalími městského provozu.

Liberecký závod nabídne i program pro veřejnost. Zájemci si například můžou s klapkami na očích a bílou holí projít krátký labyrint. Mohou se také projet na dvojkole, na kterém jezdí zrakově znevýhodnění s doprovodem. Dále budou k dispozici ukázky speciální techniky pro nevidomé, fyzioterapie pro psy a úplně poprvé se představí i restaurace pro psy – Pestaurace.

Soutěž organizuje varnsdorfský spolek Život jde dál, který vedou Marcela a Roman Vaňkovi. Roman Vaněk je nevidomý, přišel o zrak v důsledku onemocnění cukrovkou. Spolek pořádá sportovní a kulturní akce pro zrakově znevýhodněné a mimo jiné organizuje i výukové besedy pro školní děti.

Jiří Louda

Liberecký deník

https://liberecky.denik.cz/

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.