Výstup na Sněžku přinesl přes milion. Peníze pomohou chlapci s amputovanou nohou

foto : sněžka / cs.wikipedia.org

Při 11. ročníku charitativního výstupu na Sněžku se Nadačnímu fondu KlaPeto podařilo vybrat 1 244 000 korun. Akce se tentokrát konala ve prospěch jedenáctiletého Vaška Mikolina z Chrudimi, který má amputovanou nohu, a dalších handicapovaných dětí. Vašek se narodil s vrozenou vývojovou vadou levé nohy, která byla od kolene dolů deformovaná. Později mu proto musela být amputována.

Sbírka nicméně ještě nekončí a je otevřená až do podzimu. Sobotní hromadný výstup zvládl Vašek Mikolin obdivuhodně, na nejvyšší českou horu vystoupal z Pece pod Sněžkou za 1 hodinu a 24 minut. Na Sněžku se tradičně vydalo i mnoho amputářů a dalších pravidelných účastníků, včetně 87leté paní Libušky ze Svitav. Snad největším borcem byl nevidomý pan Ladislav, který zdolal Sněžku už podruhé.

Vašek Mikolin dostal po návratu ze Sněžky při slavnostním vyhlášení od Nadačního fondu KlaPeto sportovní protézu.

„Z té staré už vyrostl a rodina si nemůže dovolit novou, protože ji neproplácí pojišťovna,“ uvedla Kateřina Klasnová, která je spoluzakladatelkou Nadačního fondu KlaPeto. Druhým zakladatelem je mistr České republiky v hodu diskem a oštěpem Jaroslav Petrouš, který v roce 2011 kvůli nesnesitelným bolestem podstoupil dobrovolnou amputaci levé nohy.

Akci završil hudební festival HandicapFest, kterou moderoval Saša Rašilov a zazpíval při ní i Petr Kotvald se skupinou Trik nebo kapela Koneckonců.

Podle maminky Hedviky Mikolinové jedenáctiletý Vašek miluje jízdu na kole, lyžuje, hraje florbal, fotbal a závodně se věnuje plavání. „Za chrudimský plavecký klub závodí jak s dětmi s postižením, tak zdravými,“ dodal tatínek Luboš Mikolin. Vašek si užívá dětství s kamarády a svůj zdravotní problém neřeší. To díky dobrým lidem, kteří ho obklopují, ať už se jedná o prarodiče, protetika, majitelku půjčovny lyží, fyzioterapeutky či učitele ve škole.

Peníze pomohou i dalším lidem

Další vybrané peníze poslouží jako v minulých ročnících dalším dětem s hendikepem. Loňský výstup na Sněžku, který se konal pro Tomáška se spinální svalovou atrofií, pomohl téměř padesáti dětem.

Sbírka Nadačního fondu KlaPeto je otevřená až do podzimu. Příspěvek lze zaslat na transparentní sbírkový účet. Nadační fond pomáhá dětem s různými hendikepy. Proplácí jim například neurorehabilitační cvičení ve slovenských Piešťanech, kde tuto metodu pro děti s dětskou mozkovou obrnou a podobnými diagnózami využili jako první.

Jan Braun

Deník.cz

https://www.denik.cz/

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.