V novém chráněném bydlení v Bystřici pod Hostýnem najde domov osm lidí

Nové chráněné bydlení za více než 17 milionů korun otevřeli v úterý v Bystřici pod Hostýnem. Vzniklo rekonstrukcí staršího rodinného domu v Nádražní ulici včetně přilehlé dvorní budovy a garáže. Nový domov zde najde osm klientů Domova pro osoby se zdravotním postižením Javorník ze sousedního Chvalčova.

Klienti zde budou žít běžným způsobem života se zajištěním nezbytné podpory pečovatelek. „Pokračujeme v procesu transformace pobytových sociálních služeb přebudováváním velkých ústavních zařízení na menší, komunitní. Hlavním smyslem je umožnit klientům žít co nejpřirozenějším způsobem života jako všichni ostatní,“ řekla náměstkyně hejtmana Zlínského kraje Hana Ančincová, která zodpovídá za sociální oblast.

V chráněném bydlení se nacházejí tři domácnosti se samostatným přístupem. Každá má vlastní kuchyni, koupelnu, dvě jsou bezbariérové a přizpůsobené imobilním klientům.

Osm nových lůžek v ulici Nádražní doplnilo stávajících deset v nedaleké ulici Tyršova zprovozněných na podzim roku 2020. To vše v rámci transformace Domova pro osoby se zdravotním postižením Javorník, který provozuje krajská příspěvková organizace Sociální služby Haná.

Celkové náklady na vybudování nového chráněného bydlení v Nádražní ulici dosáhly 17,211 milionu korun, z toho 4,566 milionu pokryla dotace z Ministerstva práce a sociálních věcí.

—-

Chráněné bydlení je pobytová služba poskytovaná lidem se sníženou soběstačností z důvodu zdravotního postižení nebo chronického onemocnění, jejichž situace vyžaduje pomoc jiné osoby. Chráněné bydlení může být poskytováno formou skupinového či individuálního bydlení. Je určeno lidem, kteří nejsou plně odkázáni na pomoc druhých, na zdravotní péči a 24hodinovou podporu, ale současně nejsou natolik soběstační, aby mohli žít samostatně, protože potřebují pomoc v běžných úkonech. Tato forma bydlení jim umožňuje žít normálním způsobem života s potřebnou mírou podpory, bez níž se neobejdou.

Dominik Pohludka

Kroměříšský deník

https://kromerizsky.denik.cz/

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.