Překvapení v Šantovce: pomůžou lidé vozíčkáři v nouzi? Podívejte se na video

Pomohou kolemjdoucí vozíčkáři, který spadl, nebo budou lhostejní? Sociální experiment podnikl olomoucký spolek Trend vozíčkářů. V obchodním centru testoval přístup veřejnosti k lidem s tělesným postižením a výsledek byl pro organizátory překvapením.

„Hlavním aktérem byl dvaatřicetiletý Tomáš, na mechanickém vozíku je už od dětství. Různé bariéry a překážky zvládá v podstatě sám, ale jsou situace, kdy se bez pomoci ostatních neobejde,“ uvedl mluvčí spolku Milan Papežík.

Test se natáčel v Galerii Šantovka, kde figurant záměrně spadl z invalidního vozíku a skryté kamery pak natáčely chování lidí. Ti neváhali a ochotně muži pomohli.

VIDEO: https://youtu.be/_O3Ex1Fos5I Test v Galerii Šantovka. Zdroj: Trend vozíčkářů

Organizátory to velmi příjemně překvapilo, nepředpokládali, že mu pomohou úplně všichni.

„Chtěli bychom se omluvit, že jsme vše jen sehráli, a zároveň všechny prosíme, aby nadále pomáhali a nehledali při podobných situacích v okolí skryté kamery. Nikdy nevíme, co se může přihodit nám. Ti, kteří pomohli, se mohou cítit jako opravdoví hrdinové, kteří byli při svém dobrosrdečném počínání zachyceni na kamery,“ sdělil ředitel Trendu vozíčkářů Tomáš Zrnka.

Spolek Trend vozíčkářů patří k největším poskytovatelům osobní asistence v tuzemsku a byl jednou z prvních organizací, která službu začala poskytovat. Tato nezisková organizace pořádá tradiční sbírku Zasukované tkaničky s benefičními koncerty a Olomouckou štafetu na vozíku s bohatým kulturním programem pro veřejnost.

Spolek je možné podpořit například odesláním DMS na číslo 87777 (tvar DMS TKANICKA 30, DMS TKANICKA 60 nebo DMS TKANICKA 90). Další možností je zakoupení zasukovaných tkaniček ve dnech 17. a 18. května v olomouckých ulicích nebo odeslání libovolného příspěvku na sbírkový účet číslo 1000100014/5500 .

Magda Vránová

Šumperský deník

https://sumpersky.denik.cz/

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.