Na Bulovce vytváří prostředí pro přirozené porody

photo on Flickr

Počet porodů na Gynekologicko-porodnické klinice FNB vzrostl za poslední tři roky o více než
45 %, a to i díky vzniku Centra porodní asistence (CPA), kde je porod veden výhradně porodní asistentkou. Ve FNB v loňském roce rodilo zhruba 2 700 žen, zhruba 400 z nich podle principů Centra porodní asistence.
„Hlavní myšlenka Centra porodní asistence spočívá v tom, že se o tzv. nízkorizikovou těhotnou a rodící ženu, jejíž průběh těhotenství nebyl v ničem nestandardní, stará výhradně porodní asistentka, což běžně nebývá zvykem. Jde o komplexní změnu přístupu k těhotné a rodící ženě,“ popsal princip centra prof. MUDr. Michal Zikán, Ph.D., přednosta Gynekologicko-porodnické kliniky FNB a 1. LF UK. Z dat za rok 2021 vyplývá, že téměř polovinu všech porodů na Gynekologicko-porodnické klinice FNB vedly pouze
porodní asistentky bez nutnosti jakéhokoliv zásahu lékaře. Lékař je přivoláván pouze k akutním případům nebo k porodům, kde s ohledem na anamnézu rodičky lze předpokládat porodní komplikace. Mezi nejčastější situace, kdy je nutné akutně přivolat lékaře patří nepostupující porod či možné ohrožení novorozence nedostatkem kyslíku. Takové stavy pak mohou vyžadovat změnu ve vedení porodu a nezřídka dochází k akutním císařským řezům.
V roce 2021 se podařilo počet císařských řezů snížit na pouhých 16,9 %. Celorepublikový průměr se přitom pohybuje kolem 24 %. Ve skupině tzv. nízkorizikových rodiček je podíl císařských řezů ještě výrazně nižší – 4,1 %, což je naprosto výjimečná hodnota.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.