„SkyWalker“ pomůže až s tisícovkou vyšetření ročně

NGS Star Hamilton

Až tisíc zásadních diagnostických vyšetření za rok zvládne přístroj NGS Star Hamilton, který letos využívá pražský Ústav hematologie a krevní transfuze (ÚHKT). Lékařům pomáhá například s rychlejší a přesnější diagnostikou leukémie, poslouží ale i při nalezení vhodných dárců pro transplantace krvetvorných buněk.  

Zařízení NGS Star Hamilton poskytuje lékařům informace o genetickém profilu pacientů s leukémií. Pomocí sekvenace DNA umožňuje zjistit mutace v buňkách zasažených touto nemocí. Právě určení konkrétní mutace vede k přesnější diagnóze, a tím i možnosti stanovit nemocnému léčbu na míru. 

Ústav hematologie a krevní transfuze je největším hematologickým centrem v Česku. Ročně se v něm provede na 28 tisíc vyšetření, ambulancí projde více než 25 tisíc pacientů. Nejčastěji zde léčí pacienty s akutní leukémií. Nový přístroj nemocnici pomůže s více než tisícem důležitých diagnostických úkonů ročně, a to i pro pacienty z jiných pracovišť. „Nejčastějším úkolem bude vyhledávání nových dárců pro transplantace, stanovení diagnózy a prognózy nebo vyhledání a kontrolu léčebných odpovědí a relapsu,“ uvedl Petr Cetkovský, ředitel ÚHKT.

Do budoucna nemocnice počítá s tím, že přístroj nastaví také na analýzu vzorků od dětských leukemických pacientů, a to i pro příchozí z ostatních nemocnic v České republice. Jeho databáze se mohou stále rozšiřovat a zlepšovat, takže pomoc bude ještě větší než nyní.

„Silné zázemí rutinních a výzkumných laboratoří nám umožňuje provádět diagnostiku na úrovni odpovídající světovému standardu i vysoce specializovaná vyšetření, a to pro pacienty z celé České republiky,“ uvedla tajemnice ÚHKT Andrea Daňková a dodala: „Za celou nemocnici chci vyjádřit velký dík společnosti Alza. Právě finanční dar od Alzy nám pomohl s pořízením přístroje NGS Star Hamilton, kterému familiárně přezdíváme SkyWalker.“

Nemoc známá jako „rakovina krve“ spočívá v tom, že kostní dřeň tvoří velké množství bílých krvinek, které jsou nezralé a nejsou schopné plnit své normální funkce.  Často se na ni přijde jen náhodou při odběrech krve z jiných důvodů. Původ onemocnění, léčba i prognóza jsou individuální. Jako prevence před tímto onemocnění pomáhá zdravý životní styl a nízká míra stresu, avšak řada typů leukémie je geneticky podmíněna.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.