ČSSZ: Chráněné dílny na slevu na pojistném nárok nemají

ilustrační foto: PhotoRack.net

Zdravotně postižení, zdravotně znevýhodnění i lidé starší 55 let mají nárok na to, aby zaměstnavatel za ně uplatnil slevu na sociálním pojistném. Tento nárok mají od letošního února a sleva zaměstnance na pojistném činí 5 % ze základu pro jeho výpočet.

Z této výhody jsou však vyloučeni zaměstnanci zaměstnavatelů uznaných na chráněném trhu práce. Potvrdil to Mgr. Vít Georgián z odboru pojistného ČSSZ.
„Důvodem pro vyloučení nároku na slevu na pojistném za zaměstnance se zdravotním postižením u
zaměstnavatelů na chráněném trhu práce je podle zákonodárce vyloučení kumulace veřejných podpor,“ uvedl Georgián.

Tito zaměstnavatelé již totiž dostávají příspěvek na zaměstnávání zdravotně postižených ve výši 75 % mzdových nákladů a tato sleva na sociálním pojistném by znamenala nepřípustné další zvýhodnění.

Zaměstnavatelům však ve skutečnosti tato sleva na sociálním pojistném žádné zvýhodnění nepřináší, neboť sleva se týká pouze zaměstnanců, nikoli firem. Zaměstnavatelé mají s uplatňováním slevy pro své zaměstnance pouze zvýšenou administrativní práci, protože za každého zaměstnance musí zvlášť o tuto slevu žádat a při kontrole dokládat, že slevu pro svého zaměstnance uplatňovali oprávněně.

Pokud tedy chráněná dílna uplatnila za měsíc únor pro své zdravotně postižené zaměstnance slevu na sociálním pojistném, musí co nejdříve zaslat doplatek pojistného, podat opravný přehled za příslušný měsíc a všechny nahlášené zaměstnance zase odhlásit.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.