Diabetikům operují postižené nohy

V nemocnici v Karviné-Ráji. Lékaři operují i diabetiky, kteří mají velmi rozsáhlá poškození dolních končetin. Jde o vážné případy tzv. syndromu diabetické nohy, snaží se o co nejšetrnější zákroky tak, aby se operovaná místa co nejlépe hojila.  

reportáž České televize

 redaktorka  
Unikátní zákrok, který pomůže pacientům od velkých bolestí, které jim způsobují deformity nohou. Nejčastěji vlivem diabetu.  

Martin HOLINKA, primář ortopedického oddělení, Nemocnice Karviná-Ráj  
Ta noha může být deformovaná až do někdy docela bizarních tvarů, v podstatě jde o to, že tito pacienti s těmi složitými deformitami nohy mají bolesti a na tu nohu ani nemohou našlápnout.  

 redaktorka  
Tzv. syndrom diabetické nohy je jednou z nejčastějších chronických komplikací diabetiků. Nejprve jde o malé ranky, zdeformované chodidlo a v nejhorším případě i o amputaci končetiny.  

Petr TEYSSLER, ortoped, IKEM  
Často se pacienti setkávají s tím, že se třeba dozvědí, že s jejich problematikou se nedá nic dělat, ale ukazuje se, že je spousta metod, který jsou aplikovatelný na rekonstrukci často těžkých deformit nohou.  

redaktorka  
I za pomoci mikroinvazivního postupu lékaři nohu pacienta zrekonstruují přibližně za 2 hodiny.  

Martin HOLINKA, primář ortopedického oddělení, Nemocnice Karviná-Ráj  
V podstatě si to můžeme představit tak, že tu nohu - jako kdybychom to převedli na stavebnici lega - tak během operace ji rozděláme na jednotlivé kostky a potom sestavíme do nového celku tak, jak by to mělo normálně vypadat. To správné postavení zajišťujeme různými druhy vnitřních fixací, aby ta noha držela pohromadě a v tom správném postavení než se normálně přehojí.  

 redaktorka  
V Česku žije téměř milion diabetiků, po Praze je jich nejvíce v Moravskoslezském kraji. Nějakou formu operace na nohou z nich potřebuje asi 10 %. K těm nejsložitějším zákrokům se ale podle lékařů dostane jen necelé procento pacientů.  

Martin HOLINKA, primář ortopedického oddělení, Nemocnice Karviná-Ráj  
Ti pacienti, pokud nedostanou dobrou péči, tak můžou skončit s tou nohou, končí amputací, a právě prevence té amputace, dobrá péče o tu diabetickou nohu, je právě péče nejen diabetologa, ale i ortopeda.  

redaktorka  
Diabetici jsou při operacích náchylní k horšímu hojení a vzniku infekcí. Forma nové operativy je ale i při složitosti zákroku pro pacienty šetrná v rámci rekonvalescence i po o operačních komplikací. 

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.