Dětské základní pojištění – německý způsob, jak zkrotit reprodukci chudoby

photo on Flickr
V sousedním Německu se aktuálně diskutuje o nastavení sociálního systému a boj proti chudobě. Jedním z instrumentů navržených stranami současné vládní koalice je tzv. Dětské základní pojištění, co může změnit a je to i inspirace pro české poměry?    

Od roku 2025 mají v Německu zaniknout bezmála všechny rozptýlené dávky, určené dětem z chudých poměrů. Výjimku tvoří příspěvek na bydlení. Mají být nahrazeny dětským základním pojištěním. Na základě údajů z finančního úřadu o jejich příjmech sám stát jim aktivně tuto možnost nabídne. Dosud až 70 procent potřebných rodin nemá sílu o pomoc úřady žádat. Nejde o zanedbatelnou skupinu obyvatel.

 V Německu z poměrů nacházejících se pod hladinou chudoby pochází každé páté dítě. Většina z nich nedokončí ani základní vzdělání. O středoškolském či vysokoškolském ani nemluvě. A reprodukují bídu svých rodičů a stejně jako jejich rodiče se nakonec ocitají v celoživotní závislosti na státní sociální pomoci. 

Dětské základní pojištění je dalším krokem, vedle základních škol s celodenní péčí, jak si Němci hodlají poradit se sociální vyloučeností. Proti dosavadní to bude pomoc mnohem velkorysejší. Nicméně svými nároky zvýší tlak na zadlužený státní rozpočet. Zvyšuje tak i krevní tlak stávajícího ministra financí Lindnera, šéfa německých liberálů. Koncept odmítá nejen pro neúnosné zatížení státního rozpočtu. Tvrdí, pokud chudobou postižení lidé nemají práci, mají si ji najít, a pokud ji mají, ale špatně placenou, ať si najdou práci výnosnější. Přehlédl, že jde o lidi, kteří na trhu práce nemají co nabídnout. Díky mizernému, případně nicotnému vzdělání se musí spokojit s pracemi placenými podobně mizerně. 

Od dětského základního pojištění si autoři, sociální demokraté a Zelení, slibují zvýšenou účinnost. Děti nacházející se v nuzných poměrech se budou z nich lépe vyvazovat. Umožní jim dosahovat nejen základního, ale i vyššího vzdělání. Podpora se vztáhne i na děti po 18 letech jejich života v případě, že dokončují střední či studují na vysoké škole. Závislost na státní sociální pomoci díky dosažené kvalifikaci se stane nicotnou. Stát dlouhodobě na věci vydělá, byť zpočátku podporu chudým dětem navýší zhruba o 12 a půl miliardy eur ročně. Obrat v zápase s dětskou chudobou by nepochybně byl i jistou inspirací pro nás. 

Mnohé děti i u nás vyrůstají v nuzných poměrech, zbaveny šance krunýř rodinného prokletí prorazit. Projekt by ale zřejmě narazil na českou úřednickou ustrašenost. Ovládla by ji utkvělá myšlenka, že by se mnozí v systému pokoušeli udržet i za cenu, že přiznají daleko méně příjmů než dosud a začnou raději pracovat na černo. Namísto zjednodušení, s nímž Němci počítají, kdy jednoduše sám úřad z vlastní iniciativy bude podporu lidem posílat, čeští úředníci by zavedli takový systém kontrol, až by způsob této podpory doslova zazdili. To dovedou dokonale. A tak zatímco Němcům nezbývá než zkrotit liberály, žijící ve věži ze slonové kosti, aby nakonec prospěli dobré věci, u nás bychom museli krotit sami sebe navzájem. To se nám i jinde dost dobře nedaří.

Ivan ŠTERN, spolupracovník časopisu Přítomnost 

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.