Zlato ze starých mobilů

ilustrační foto: foxtongue / Flickr. com

Chráněné dílny Horizont a S-firma spolupracují na recyklaci odložených mobilů. Češi mají doma až 12 milionů nepoužívaných telefonů, které by mohly být téměř kompletně recyklovány. Starý mobil lze odnést do kterékoliv z prodejen T-Mobile, které je zdarma převezmou, aby zbytečně nekončily na skládkách.

Při výrobě běžného telefonu se spotřebuje více než 60 různých materiálů, včetně kovů jako zlato, stříbro, měď nebo hliník. Až 90 % použitých materiálů lze recyklovat a ulevit tak životnímu prostředí, pro které představuje těžba kovů velkou zátěž. „Mobily uložené na dně šuplíku nás na první pohled netrápí – zabírají minimum místa a často na ně prostě zapomeneme. Recyklací mobilů je přitom možné vrátit ‚do oběhu‘ materiály, které lze dále využít, a zároveň šetrně zlikvidovat potenciálně nebezpečný elektroodpad,“ vysvětlil Martin Orgoník z T-Mobile.

Zatímco k získání 1-2 gramů zlata se musí vytěžit 1 tuna horniny z hloubky asi 4 km, k vytěžení stejného množství zlata stačí kolem 6-12 kg přístrojů, což je mnohem výnosnější. Ve 12 milionech mobilů se tak může skrývat téměř půl kila zlata.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.