Zdravotně postižení mají nárok na slevu na pojistném, ne však ti z chráněných dílen

xxx.cnb.cz

Zdravotně postižení, zdravotně znevýhodnění i lidé starší 55 let mají nárok na to, aby zaměstnavatel za ně uplatnil slevu na sociálním pojistném. A tento nárok mají od letošního února. Podmínkou je, že pracují na kratší pracovní úvazek, přičemž rozsah pracovní doby činí nejméně 8 hodin a nejvíce 30 hodin týdně.

Sleva na pojistném není zanedbatelná a činí 5 % ze základu pro jeho výpočet. To znamená, že například zaměstnanec s mzdou 14 500 Kč má nárok na slevu ve výši 725 Kč a o tuto částku by se měla zvýšit jeho čistá mzda. Kdo má 16 tisíc hrubého, tomu by se měla zvýšit čistá mzda o 800 Kč.

ALE POZOR. Toto neplatí, pokud zaměstnavatelem je firma, která působí na chráněném trhu práce a je jako taková uznána úřadem práce. A protože většina zdravotně postižených je zaměstnána právě u zaměstnavatelů, kteří zaměstnávají více než 50 % OZP, na tuto slevu ze sociálního pojistného nárok nemají.

Dalším omezením je výše mzdy. Pokud si zaměstnanec ze všech zaměstnání u téhož zaměstnavatele celkově vydělá víc než 1,5násobek průměrné mzdy, tedy 60 486 Kč, pak také nárok nemá.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.