Vítězný projekt z plzeňského Hackathonu umí zpomalit řeč. Pomůže handicapovaným

ilustrační foto: bruno / sxc.hu

Hackeři neškodili, ale v rámci sedmého ročníku #AimtecHackathonu 2023 s podtitulem „Když kód pomáhá“, který se konal první březnový víkend tradičně v prostorách Moving Station v Plzni, naopak pomáhali.

Od pátku do neděle 12 týmů složených z celkem 70 programátorů, IT specialistů a technologických nadšenců, zde nazývaných hackeři, hledalo řešení problémů konkrétních lidí žijících s handicapem. Jejich výsledné projekty tak mohou hned najít uplatnění a usnadnit zadavatelům výzev život. Na zpracování mají programátoři rovných 40 hodin.

„V letošním ročníku jsme měli připravených sedm výzev a většinu z nich zadávali konkrétní lidé se zdravotním omezením, čehož si moc vážíme. Popsali, co je trápí, s čím se potýkají a co by jim nejvíce pomohlo,“ řekla Deníku jedna z organizátorek Tereza Čechová. „Mezi zadavateli byl i náš bývalý kolega Zdeněk z pořádající firmy Aimtec. Následkem autonehody u něj došlo ke krvácení do mozku s trvalými následky. Kromě problémů s pohybem bojuje také s porozuměním a od té doby nemůže běžně sledovat například zprávy v televizi. Není schopen rychlé řeči zpravodajství porozumět. A protože i přes svůj handicap neztratil zájem o dění ve světě, podal soutěžícím výzvu v podobě zpomalení přenosu zvuku televizního vysílání,“ představuje jednu z výzev hackathonu Čechová a přidává i další. „Zdeněk má také problémy s orientací v bytě a je plně odkázán na neustálou pomoc manželky Pavlíny, která ho doprovodila i na zahájení #AimtecHackathonu. Tým, který se do druhé výzvy pustil, od ní dostal k dispozici přesně připravené nákresy bytu, od nichž se mohl odrazit a připravit pro dotyčného speciálního průvodce jeho bytem.

Tzv. zpomalovače zvuku se ujal tým studentů Fakulty aplikovaných věd Západočeské univerzity z katedry informatiky a výpočetní techniky pod vedením vedoucího katedry Přemysla Brady. Reportérce Deníku sympatičtí ajťáci vysvětlili, že zatím mohou zpomalovat zvuk pouze z programů, u kterých probíhají titulky pro neslyšící diváky, na kterých celý svůj projekt staví. „Naše fakulta tady má dva týmy, jsem na kluky opravdu pyšný. Navíc někteří nově nabité zkušenosti mohou použít i do svých závěrečných prací. Možnost tady na místě vyprojektovat, vyrobit či dokázat něco nového je pro ně velkou motivací,“ neskrývá nadšení z akce Přemysl Brada.

Každý tým má k dispozici technologické mentory, kteří k programátorskému klání zapůjčili nejrůznější technologie a podle vznesených požadavků pak týmům pomáhají. „Vzhledem k tomu, že se jedná již o sedmý ročník, z některých hackerů jsou nyní už mentoři,“ usmívá se sympatická pořadatelka Tereza.

Oproti uplynulým ročníkům se toho letošního účastní pouze týmy z České republiky. Do technologického maratonu se zapojili středoškoláci, vysokoškoláci, ale i zkušení profesionálové s mnohaletou kariérou v IT.

V rámci #AimtecHackathonu proběhla také série veřejných přednášek TechTalks a dětský program YoungHackers.

Zhodnotit téměř dva dny nepřetržité práce každého z týmů a vybrat nejlepší byl pro porotu těžký oříšek. Nakonec si ale jak první cenu, tak triumf ve veřejném hlasování, odnesl právě tým, který se o svůj projekt podělil i s Deníkem a měl za cíl zpomalit řeč z televize.

Monika Šavlová

Plzeňský deník

https://plzensky.denik.cz/

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.