Obrazem: Hendikepovaní měřili své síly v paralympijském sportu zvaném boccia

ilustrační foto

Hala Střední průmyslové školy stavební Kolín ožila ve středu dopoledne v kolínských Borkách zatím nepříliš známým sportem. Místní základní, mateřská a praktická škola tu zorganizovala klání v disciplíně pojmenované boccia.

„Je to taková měkčí varianta petanque, ale už funguje jako klasický paralympijský sport, stačí na něj totiž fungující dva prsty,“ přiblížil Tomáš Křiva, pedagog z této školy a hlavní organizátor.

Výběr družstev byl zúžený tím, že pravidla vyžadují, aby byl v každém zastoupený alespoň jeden vozíčkář. „Zjistili jsme, že jich zase tolik není, i proto jsme oslovili místní Domov pro seniory. Navíc se díky jejich účastí z toho stalo takové mezigenerační klání,“ dodal Křiva.

Dopoledního zápolení se tak zúčastnila čtyři družstva pořádající kolínské školy, senioři z domova se nazvali Pohodáři a po jednom týmu přijelo z Kutné Hory a Uhlířských Janovic. Kdo zrovna jakýmkoliv způsobem neposouval míček, mohl si vyzkoušet střelbu lukem nebo se projet na odrážedle.

Nakonec se projevil trénink a zkušenosti s tímto sportem a první tři místa obsadily týmy ze tříd pořádající školy. Ale není frází, že zvítězili všichni, kteří ten den dorazili sport vyzkoušet. „Senioři skončili šestí, ale měli úžasnou radost. Byli rozhodně morálními vítězi,“ dodal Křiva.

Zdeněk Hejduk

Kolínský deník

https://kolinsky.denik.cz/

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.