Myslí si, že to musí zvládnout. Pečující proto nežádají o podpůrné služby

foto: MorgueFile

Bezmála osmdesát procent lidí pečovalo o své blízké doma bez jakéhokoli využití terénních, odlehčovacích či ambulantních služeb. Více než třetina z nich proto, že staří rodiče nestáli o to, aby do domácnosti chodil někdo cizí. Pro další byla bariérou cena služby a její nedostupnost, o péči se dělili s blízkými, externí pomoc si nepřáli či o žádné službě v okolí nevěděli. Vyplývá to z aktuálního průzkumu neziskové organizace Sue Ryder, kterého se ke konci loňského roku zúčastnilo asi dva a půl tisíce respondentů. 

„Někteří lidé jsou přesvědčeni, že když rodiče v dětství pečovali o ně, i oni to musí zvládnout bez cizí pomoci,“ vysvětlila Deníku sociální pracovnice Lenka Josková, která se na průzkumu podílela. Zdůraznila, že třetina pečujících by ocenila psychologickou pomoc. V rámci bezplatné telefonní linky či online poradny neztratitsevestari.cz se ale podle ní lidé přednostně ptají na právní či finanční záležitosti. „Zdá se, že říci si o psychologickou pomoc je pro značné procento z nich stále těžko představitelné,“ uvedla.

V poradně lidem radí sociální pracovníci, právníci, psycholožka, rehabilitační či finanční poradkyně. „Procházíme s nimi jejich situaci a snažíme se najít nejlepší řešení. Třeba, jestli mohou péči přerozdělit mezi širší rodinu nebo jaký typ služeb je pro ně optimální,“ dodala Josková.

Pražská zastupitelka za Piráty Eva Tylová upozornila, že je důležité vyřídit na úřadu práce příspěvek na péči. Ten u nás pobírá kolem 370 tisíc lidí. „Díky němu lze hradit i větší objem služeb, který lidem, i když nejsou soběstační, zajistí plnohodnotný život v domácím prostředí. S péčí pomáhají neziskové organizace, s nimiž mám i osobní zkušenost,“ řekla Deníku.

Doma s pomocí

Lidem, kteří o své blízké pečují doma, pomáhá třeba organizace A Doma provozující mimo jiné Středisko pro pečující. Služba se primárně zaměřuje na pečující z Prahy a středních Čech, online tam ale umí poradit i těm z jiných částí republiky. Rodinní průvodci, kteří ve středisku působí, se zájemci vše proberou a zjistí, jestli potřebují právníka, sociálního pracovníka či třeba psychologa. „Pečující se do této role dostávají poprvé a nevědí, co je čeká,“ uvedla pro Deník ředitelka společnosti Jitka Zachariášová.

Bohaté zkušenosti s domácí péči má kupříkladu Marie Vlčková ze středních Čech, jejímuž otci lékaři v říjnu 2020 diagnostikovali zhoubný nádor na mozku. Na půl těla ochrnul. Žil tehdy v zahraničí. „Povedlo se nám ho v době covidu převézt sem. Vedle léčby jsme řešili i rehabilitace,“ řekla Deníku. Zůstala s tátou doma. Jako živnostnice a matka dvou dětí pracovala alespoň tak, aby vydělala na měsíční náklady.

S péčí jí pomáhala její sestra žijící asi sto kilometrů od ní. Za otcem docházela také rehabilitační sestra. „Podařilo se nám ho rozhýbat, že kousek ušel s oporou a nějaké věci udržel v ruce. Pomáhala mu i akupunktura,“ uvedla Vlčková. Na doporučení odborníků otce na čas umístila do rehabilitační léčebny, aby ho více rozpohybovali. „Po dvou měsících jsme ho ale domů naopak přivezli jako ležáka,“ uvedla.

Opět s ním proto za pomoci fyzioterapeutky cvičila. „Kontaktovala jsem domácí péči Včelka, kde je skvělá sestra Janička i další,“ uvedla dcera. Později se ale táta kvůli trombóze dostal do nemocnice. Když už bylo jasné, že se jeho život blíží ke konci, kontaktovala lékařku z paliativní péče. „Loni v srpnu táta umřel doma,“ dodala Vlčková.

O co lze zažádat pro lidi závislé na péči:

   – Příspěvek na péči: 880 – 19 200 Kč (podle stupně závislosti)

   – Příspěvek na mobilitu: 900 Kč měsíčně

   – Příspěvek na zvláštní pomůcku: maximálně 350 tisíc Kč (v případě pořízení plošiny maximálně 500 tisíc korun)

   – Příspěvek na motorové vozidlo: 100 tisíc – 200 tisíc Kč

   – Průkaz ZP (vyhrazené místo k sezení ve veřejné dopravě, přednost při osobním projednávání záležitostí na  úřadech)

   – Průkaz ZTP (navíc bezplatná doprava veřejnou hromadnou dopravou, sleva 75 % jízdného ve druhé vozové třídě vlaků a vnitrostátních autobusech)

   – Průkaz ZTP/P (navíc bezplatný průvodce či vodicí pes)

Zdroj: Úřad práce ČR

Rozcestník služeb

Službu na míru (ambulantní, pobytovou, odlehčovací, terénní atd.) v konkrétním kraji, okrese, městě či obci lze vyhledat v rozcestníku služeb na portálu Ministerstva práce a sociálních věcí ČR.

Zdroj: MPSV

Andrea Cerqueirová

Deník.cz

https://www.denik.cz/

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.