Nevidomý plavec David Kratochvíl z Tachova patří mezi nejlepší sportovce

ilustrační foto: USAG-Humphreys / Flickr.com

Osud mu postavil do cesty těžké překážky, patnáctiletý nevidomý David jimi proplouvá po svém. Boduje tam, kde zrak není omezením k cestě za vítězstvím, a to dokonce i mezi vidomými.

Člen plaveckého klubu PKTA Tachov sbírá jeden úspěch za druhým. V loňském roce se šesti medailemi (2-2-2) stal nejúspěšnějším sportovcem výpravy na Evropských paralympijských hrách mládeže (EPYG), které se konaly ve Finsku v Pajulahti, plavecká část probíhala v Helsinkách.

David startoval také na Mistrovství světa v paraplavání, kde byl jedním z nejmladších účastníků a ve svých čtrnácti letech skvěle konkuroval svým dospělým soupeřům. Vynikající výkon předvedl zejména v disciplíně 100 m znak, kde ve finále zaplaval osobní rekord a umístil se na čtvrtém místě – pouhých 0,5 sekundy za bronzovou medailí. David už v roce 2021 splnil paralympijské limity na čtyřech tratích. V letošním roce se pokusí kvalifikovat na start letních paralympijských her, které se budou konat v příštím roce v Paříži.

Jeho skvělé výkony byly oceněny na vyhlášení TOP TEN nejlepších sportovců Českého PARA sportu, které proběhlo v Rezidenci primátora hlavního města Prahy. „Mám radost, to určitě. Ale pokud se nominuji na olympiádu, budu mít ještě větší. Udělám pro to všechno,“ usmívá se sympatický kudrnáč David Kratochvíl, který má obrovskou podporu ve své rodině.

Monika Šavlová

Tachovský deník

https://tachovsky.denik.cz/

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.