VIZUALIZACE: Nové vedení Hradce chystá stacionář za 200 milionů korun

Denní stacionář pro zdravotně postižené chce postavit nové vedení Hradce Králové. Sloužit má lidem starším 15 let a magistrát za něj zaplatí zhruba 200 milionů korun. Elegantní nízká patrová budova má vyrůst v Třebši poblíž sídla záchranky. Město už má studii a teď chce začít práci na samotné projektové dokumentaci.

„Jako město provozujeme dětský denní rehabilitační stacionář v Gagarinově ulici a ti klienti, jak rostou, tak pak nemají kam pokračovat,“ vysvětlil náměstek hradecké primátorky pro sociální oblast Pavel Vrbický (Piráti).

Podobné zařízení pro lidí nad 15 let je dnes v Hradci Králové jediné a je zcela naplněné. „Pomůže to nejen samotným klientům, ale celým rodinám, protože mohou dál zůstat v nějakém systému. Budou moci dál navštěvovat zařízení, sdílet zážitky a informace, nebudou prostě někde sami v bytě,“ podotkla Miriam Urbanová, ředitelka základní a střední školy Prointepo, která se stará o děti s postižením.

Stacionář bude dál rozvíjet schopnosti zdravotně postižených. „Tito klienti už nejsou uplatnitelní ani na chráněném trhu práce, protože mají těžké tělesné postižení, nebo je i kombinované. Kdyby to dítě zůstalo doma, tak by jeden z rodičů musel skončit v práci a starat se o ně na plný úvazek,“ dodala Urbanová. Nový stacionář s kapacitou 32 klientů tak má pomáhat nejen postiženým, ale i ulehčit péči jejich blízkým.

Jednoduchá orientace

Moderní stavbu chce nechat město vyprojektovat tak, aby co nejlépe sloužila klientům. „Provozní řešení nabídne potřebnou intimitu, současně maximální optické propojení reflektující otevřenost stacionáře, jednoduchou a čitelnou orientaci ve vnitřním prostoru, komplexní nabízené služby a značnou provozní variabilitu,“ uvedla mluvčí magistrátu Kateřina Rohlíčková. Klientům se zdravotním omezením má sloužit také nová zahrada.

Podstatnou položkou rozpočtu na stavbu stacionáře bude úprava pozemku a okolní zahrady. „Výstavba objektu je navrhována na území takzvaného brownfieldu bývalého areálu Technických služeb Hradec Králové, tedy na pozemcích, které jsou kompletně ve vlastnictví města,“ řekl náměstek primátorky pro územní plánování a urbanismus Adam Záruba (Změna pro Hradec a Zelení). Počítá se s tím, že stacionář bude mít zelenou střechu a udržitelné vodní hospodářství.

Projekt teď podpořila rada města a příští týden se jím budou zabývat zastupitelé. Sto milionů má stát samotná budova a dalších sto pak další náklady, jako je například demolice starého areálu, dopravní napojení, parkoviště, zastávka MHD a zahrada. Město chce na stacionář sehnat dotace. Využít chce program na rozvoj hradubické aglomerace.

„Zároveň budeme prověřovat i využití jiných dotačních možností, jako jsou třeba dotace z Národního plánu obnovy na regeneraci brownfieldů, Operační program Životní prostředí s ohledem na řešení hospodaření s dešťovými vodami a podobně,“ informoval náměstek primátorky Lukáš Řádek (HDK), který má v gesci právě investice. Nový stacionář má Hradečanům sloužit v roce 2028.

Jiří Fremuth

Hradecký deník

https://hradecky.denik.cz/

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.