Hendikepovaná Eliška potřebuje nový pokojík. Hudba jí pomáhá sen splnit

Orchestr rodičů, dětí i učitelů letos zahraje pro hendikepovanou Elišku z Pardubic. Benefiční festival Hudba pomáhá dosud vydělal pro potřebné přes čtyři miliony korun. Předprodej vstupenek na letošní koncerty odstartoval 1. listopadu.

Na sto dvacet dobrovolníků přiváží šestnáctý ročník oblíbené benefice. Šňůra pěti koncertů jejich orchestru bývá během několika prvních chvil vyprodaná, a tak pro letošek přidali organizátoři ještě jedno město. Letos chtějí postavit pokojík hendikepované Elišce Novotné.

„Alena a Luboš Novotní pořídili pro svou rodinu před lety řadovku v Pardubicích s klasickou dispozicí, kdy je v přízemí obývák, koupelna a garáž, v patře s točitým schodištěm pak ložnice a dětské pokoje. Ke dvěma bratrům se však o pár let později narodila ještě Eliška. Dívka trpí ojedinělým onemocněním CDKL5. K životu potřebuje vozík a neustálou péči. Patro se schodištěm se tak stalo nepřekonatelnou překážkou,“ přiblížil příběh rodiny Karel Telecký, ředitel festivalu Hudba pomáhá.

Osmiletá Eliška tráví prakticky celý domácí život v obýváku na pohovce. A právě to chce festival změnit. Z výtěžku rodina přebuduje garáž na pokoj s rehabilitačními pomůckami, herním koutkem a pořádnou postelí.

Polička, Litomyšl, Ústí nad Orlicí, Vysoké Mýto, Morašice. To je pětice obcí, které v letošním roce navštíví festival Hudba pomáhá. „Dobrovolnická skupina přátel každý rok vybere jednu handicapovanou rodinu ze sousedství. Se svým orchestrem připraví šňůru koncertů ve městech, kde žijí a každou korunu ze vstupného věnují na konkrétní kompenzační pomůcku či terapii,“ uvedl Martin Madejewský, mluvčí festivalu.

Téměř dvouhodinový koncert písní na míru zaranžovaných symfonickému orchestru sólistům a sboru přináší popovou hudbu, gospel i swingující big band. „Naše dechové řady rozšířili hráči vysokomýtského big bandu,” podotkl dirigent Lukáš Hrubeš. V řadě případů si tak budou moci dovolit mnohem dravější hudbu. Rytmičtější, gospelovější charakter pak získal i sbor. V orchestru vedle sebe sedí učitelé s žáky, tatínkové, mámy, děti, studenti i dědečci.

Za Hudbou se sjíždějí lidé z celého regionu. „Je pro nás důležité, aby se uvnitř tělesa setkávali dospěláci s dětmi, pedagogové se svými žáky a hlavně lidé ze všech míst, kde následně vystupujeme. Jsme festival, který se snaží o podporu handicapovaných rodin – o vzájemnost, toleranci a nápomocnost mezi sousedy, a to všechno přece začíná v takto různorodých skupinách,” popsal filozofii festivalu Telecký.

Hudba pomáhá je sousedský benefiční festival, který podporuje hendikepované děti z Pardubického kraje. Za svou šestnáctiletou historii rozdělil více než čtyři miliony korun. Dobrovolnická činnost sdružuje více než 120 nadšenců – rodin, studentů i prarodičů.

Předprodej vstupenek na letošní ročník začal tradičně 1. listopadu, a to na webu hudbapomaha.cz. Lidé koupí vstupenky také v informačních centrech v místech konání. Na nový pokojík osmileté Elišky Novotné míří 100 procent ceny vstupenky.

Koncerty 2022:

Sobota 26. 11. – Morašice, kostel sv. Petra a Pavla (dva koncerty – v 17 a 19.30 hodin)

Sobota 3. 12. v 19 hodin – Polička, Tylův dům

Sobota 10. 12. v 19 hodin – Litomyšl, Smetanův dům

Sobota 17. 12. v 19 hodin – Ústí nad Orlicí, Roškotovo divadlo

Neděle 25. 12. v 19 hodin – Vysoké Mýto, Šemberovo divadlo

odkaz na vstupenky: https://www.hudbapomaha.cz/#program

Iveta Nádvorníková

Pardubický deník

https://pardubicky.denik.cz/

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.