Přemet jsem odskákal snad tisíckrát, říká ochrnutý mladík

 Třiadvacetiletý Václav Šůstek z Jalubí si při tréninku pouliční gymnastiky (free running) přivodil vážné poranění míchy, ochrnul na velkou část těla a zůstal upoután na invalidním vozíku. Jestli se ještě někdy postaví na nohy, lékaři netuší…


„Na tréninku jsem cvičil jeden z přemetů, který mám odskákaný snad tisíckrát,“ vzpomíná na říjnové zranění Šůstek, „Jenže pneumatika, která se používá jako trampolína pro větší odraz, při odrazu nohou nevydržela, praskla a následoval nekontrolovatelný pád na hlavu,“ pokračuje Šůstek, který okamžitě přestal cítit nohy, ruce, tělo. Zůstal nehybně ležet na zemi. Měl štěstí, že byl doma bratr. Zavolal záchrannou službu, která jej následně vrtulníkem přepravila do brněnské nemocnice v Bohunicích, kde šel ihned na operační sál.

Diagnóza? Roztříštěný pátý krční obratel a zdefermovaná mícha… „Ani vyšetření neukázala, jak moc byla mícha postižená. Dobrou zprávou je, že nebyla porušená. Ale jakékoliv prognózy jsou předčasné,“ ví moc dobře Štůsek, který je odkázaný na invalidní vozík. Půl roku od úrazu může až na dlaně hýbat rukama, trup mu funguje jen do poloviny, ale nohy jej stále neposlouchají.

„Vašek je obrovský bojovník, ale zároveň zůstává na zemi. Ví, že jestli se rozchodí, tak to určitě nebude hned. A snaží se přizpůsobit životu s handicapem,“ říká Jana Grygarová, která na Facebooku rozjela sbírku plastových víček. Vršky od PET lahví mají zraněnému kamarádovi usnadnit návrat do běžného života a pomoci s bezbariérovým vybavením rodinného domu.

„Vlna pomoci mi dává energii“

Příběh třiadvacetiletého sportovce, tanečníka a člena folklorního souboru Střešňa z Jalubí vzbudil obrovskou vlnu solidarity. Víčka sbírají lidé po celé republice a stále se přidávají další. Sběrná místa už nejsou jen v Uherském Hradišti, Starém Městě, Jalubí, ale i v Praze, Brně, Přerově nebo Zlíně. A dokonce i ve školkách a školách.

„Sbírat víčka napadlo Vaškovu tetu, já jen dala avízo na Facebook a během hodiny se přihlásilo tolik lidí… Neuvěřitelné,“ prozradila Grygarová, kterou zraněný trénoval ve slimboxu.

Sbírka čítá prvních 15 kilogramů víček (zhruba 7 500 tisíce kusů – pozn. autora), kilo se vykupuje za čtyři koruny. Jelikož jen výtah přijde zhruba na půl milionu korun, spousta lidí je ochotna pomoci i finančně. I proto už brzy spatří světlo světa účet na pomoc Vaškovi, jen jej musí posvětit finanční úřad.

„Už se nám ozvala i firma, která je ochotna Vaškovi zařídit bezbariérovou koupelnu,“ prozradila Grygarová. „Stále tomu nemůžu uvěřit. Vlna pomoci mě dobíjí energií, dává mi další motivaci a sílu. Teď musím hlavně poctivě cvičit a doufat, že časem výsledky přijdou,“ přeje si dojatý Šůstek, který je stále v rehabilitačním centru v Hrabyni na Ostravsku.

Dobrý den s kurýrem

PETR ČECH

 

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.