Pokrok na ústeckém Kardiocentru: Lékaři nahradili chlopeň šetrnější metodou

ilustrační foto: Adam-Ciesielski-sxc.hu

Před rokem kvůli špatné srdeční chlopni zkolaboval. Dnes má 69letý Ústečan novou, a to díky unikátnímu zákroku, který se podařil provést lékařům z Kardiocentra v ústecké nemocnici Krajské zdravotní.

„Před rokem jsem zkolaboval na nákupu. Lékaři zjistili, že mám špatnou chlopeň. Celý rok jsem trpěl především dýchacími potížemi, bolelo mě na hrudi. Musel jsem se každých sto metrů zastavit,“ popsal své potíže Lubomír Časár, jeden ze dvou pacientů, který proto s operací srdce ani chvíli neváhal.

Klasická operace srdce s významnou nedomykavostí mitrální chlopně byla u obou pacientů pro extrémní riziko nemožná. Lékařům se podařilo provést unikátní a mnohem šetrnější zákrok katetrizačním způsobem, tedy přes kůži pomocí katetrů. Díky němu dokázali nahradit postiženou srdeční chlopeň za novou. „Podobná onemocnění se dosud léčila pouze chirurgickou náhradou chlopně, tedy rozříznutím celého hrudníku a všitím nové chlopně, nebo u některých vhodných nemocných pomocí perkutánního zavedení speciálních kolíčků – MitraClipů,“ uvedl Pavel Červinka, vedoucí Kardiocentra a přednosta Kardiologické kliniky Fakulty zdravotnických studií Univerzity J. E. Purkyně v Ústí nad Labem a Krajské zdravotní – Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem.

Lékaři v obou případech nahradili mitrální chlopeň novou, samoroztažitelnou chlopní zavedenou katetrizačním způsobem přes hrot srdeční. Kostra chlopně je z nitinolu, vlastní chlopeň má tři cípy a je vyrobena z prasečího perikardu. Aby nedošlo k jejímu uvolnění, je fixována k srdečnímu hrotu speciální zátkou.

Výkon se nazývá Transkatetrová náhrada mitrální chlopně (TMVR). „Jedná se o logisticky náročný, multidisciplinární výkon, na kterém participovalo celé Kardiocentrum – kardiochirurgie, kardiologie i kardioanesteziologie. Výkon provádí celosvětově i v České republice pouze ta nejvyspělejší kardiocentra, která zvládla všechny ostatní náročné perkutánní výkony pro chlopenní srdeční vady. Zvládnutím této techniky potvrdilo ústecké Kardiocentrum, že patří mezi špičková pracoviště nejen v ČR,“ doplnil profesor Červinka.

Ústečanovi Lubomíru Časárovi už je dnes lépe. „Těším se, až budu moct doma normálně fungovat, věřím, že to bude dobré. Rád bych poděkoval lékařům i veškerému personálu nemocnice, který se tu o mě bezvadně staral,“ dodal Ústečan necelý týden po operaci.

Jitka Vepřovská

Ústecký deník

https://ustecky.denik.cz/

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.