Handicapem život rozhodně nekončí, ukazuje výstava v Liberci

Tematickou výstavu Sportovního klubu vozíčkářů Praha ze světa handicapovaných uvede liberecká SAREMA v Jedličkově ústavu. Vernisáž výstavy proběhne 1. března od 10 hodin, výstava s názvem potrvá do konce dubna. Výstavu společně uvedou organizátorka Michaela Krunclová, ředitel zařízení SAREMA Jan Lorenc a starostka České Lípy Jitka Volfová.

Sportovní klub vozíčkářů Praha (SKV-Praha) pořádá putovní výstavu k výročí 30 let od svého vzniku. Velkoformátové fotografie poutavě zachycují, že mnoho bariér je pouze v našich myslích. Snímky dokumentují radost ze života v pohybu, silné příběhy a nezlomnost lidského ducha.

„Fotografie jsou průřezem široké činnosti a odvahy členů našeho klubu, kteří pomocí sportu ukazují, že s handicapem život rozhodně nekončí. Na výstavě budou k vidění díla několika fotografů, kteří mají správné oko zachytit cenné okamžiky sportovních životů tělesně handicapovaných,“ říká Michaela Krunclová, předsedkyně organizace.

Služeb odborníků, jako jsou fyzioterapeuté, ergoterapeuté či kliničtí logopedi, lidé se speciálními potřebami dlouhodobě využívají. Proto je výstava umístěna do prostor Jedličkova ústavu, v rámci něhož působí liberecké specializované centrum SAREMA, ve kterém tyto služby využívají. Nejen klienti centra, ale i široká veřejnost se bude moci díky vystaveným fotografiím a příběhům přesvědčit, že život na vozíčku nekončí a naopak mohou motivovat k mnoha volnočasovým a sportovním aktivitám.

„Jako poskytovatel odborných neurorehabilitačních služeb spolupracujeme se všemi regiony Libereckého kraje. Mám radost, že město Česká Lípa chce této skupině pacientů pomoci, jako tomu bylo například v projektu Andělská křídla,“ říká Jan Lorenc z centra SAREMA.

Sportovní klub vozíčkářů Praha, který si letos připomíná třicetiletou historii, vytváří široké zázemí tělesně handicapovaným sportovcům na rekreační i vrcholové úrovni. Za dobu své existence se rozrostl z malé pražské organizace, které nabízela jen možnost stolního tenisu, do silné organizace se sedmi sportovními oddíly s celorepublikovou působností.

Výstavu můžete navštívit každý všední den, od 1. března do konce dubna v čase od 8 do 15:30 hodin v přízemí Jedličkova ústavu, ulice Lužická 920/7, Liberec. Vstupné je dobrovolné. Více informací na www.slavime30let.cz a www.sarema.cz.

Roman Hrůza

Liberecký deník

https://liberecky.denik.cz/

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.