Klášter ožije už letos. Novopacké Hradčany se stanou centrem Života bez bariér

foto: MorgueFile

Jeden nešťastný skok změnil život rodiny Fučíkových od základů. Když v roce 1998 vážný úraz upoutal Josefa Fučíka trvale na invalidní vozík, nejen že se nevzdal, ale spolu s manželkou Jitkou začali spřádat plány, jak pomoci a zlepšit situaci lidí s postižením a jinými znevýhodněními. V Nové Pace založili společnost Život bez bariér a od roku 2004 pomáhají ostatním překážky překonávat. Je to ale velký úkol, který nejde plnit z obýváku rodinného domu. Proto si opravili klášter.

Starý paulánský klášter je jednou z nejvýraznějších dominant Nové Paky. Dlouhá léta však chátral, k drahým opravám se nikdo neměl. Fučíkovce ale mnohamilionový projekt neodradil. V roce 2006 Život bez bariér koupil klášter od kraje za 10 milionů, podařilo se jim získat podporu evropských dotací a dotací přispěl i kraj a město Nová Paka.

Dva ze tří objektů kláštera se podařilo opravit už dříve. Teď se řítí do finále renovace třetího, největšího prostoru, který už v minulosti sloužil jako nemocnice. V létě 2022 se do něj péče o zdravotně znevýhodněné lidi vrátí. „V opravených prostorách najdou důstojné zázemí uživatele sociálních služeb konkrétně sociální rehabilitace, sociální poradenství a denní stacionář s rozšířením cílové skupiny o osoby s demencí a Alzheimerovou chorobou. Část bude určena pro provoz rozsáhlé půjčovny kompenzačních pomůcek a nově zahájí činnost komunitní centrum,“ říká Jitka Fučíková.

Sen za 100 milionů

Jitka Fučíková se k ředitelování v Životě bez bariér dostala v podstatě náhodou. Vyučená cukrářka pracovala celý život v kanceláři. Díky lásce k organizaci a číslům pomáhala manželovi při rozjezdu podnikání jako sekretářka. Nebýt jednoho nešťastného skoku do bazénu, nejspíš by podle svých slov skončila jako kancelářská síla.

Úraz v roce 1998 ale všechno změnil. Starost o těžce postiženého manžela ale vnímá jako další životní etapu, která je posílila a poslala tam, kde mají být. „Nejdůležitější je vydržet, nevzdávat se a mít oporu. Kdybych neměla Pepu, tak bych to všechno nedokázala. Co neumím já, umí on. Pepa má velkou vizi, já jsem realista. Někdy ho musím brzdit, ale jeden bez druhého nemůžeme být,“ vysvětluje.

S dokončením oprav kláštera se jednu takovou obří vizi podaří naplnit. Celá rekonstrukce vyšla Život bez bariér s podporou Evropské unie, kraje a města na více než 100 milionů korun. Koncem roku uspořádali ve spolupráci s bankou ČSOB také sbírku na zařízení denního stacionáře. Od lidí se jim podařilo získat téměř 20 tisíc korun, dalších 35 tisíc darovala banka. Z vybraných peněz se koupí nábytek a další potřebné vybavení.

Svatby, výstavy, besedy

Podle Jitky Fučíkové se díky kreativitě a odhodlání týmu podaří vdechnout prostorám zpět jejich unikátní historickou atmosféru. Život bez bariér navíc nabídne část velké budovy pro konání soukromých akcí. „Barokní sál, ambit kláštera a rajská zahrada se studnou přímo vyzývají ke konání prestižních kulturních nebo vzdělávacích akcí. Prostory budou vhodné pro konání svateb, výstav, besed či jiných společenských akcí, workshopů a zážitkových dílen,“ doplňuje Fučíková.

První nakouknutí do opraveného kláštera uspořádá Život bez bariér na konci března. Součástí dne otevřených dveří bude také jarmark výrobků klientů z chráněných dílen, diskuze o sociálních službách a bezplatné poradenství. Sociální služby a komunitní centrum by se do budov, kterým se přezdívá „novopacké Hradčany“ mohly nastěhovat začátkem letošního podzimu.

Kateřina Chládková

Jičínský deník

https://jicinsky.denik.cz/

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.