Speciální přeprava nejen pro vozíčkáře

ilustrační foto

Přepravní služba ALDIO, neboli alternativní doprava imobilních osob, pomáhá lidem s handicapem už čtvrt století. Ve speciálně upraveném vozidle převáží zdravotně postižené a dočasně imobilní občany na místa, na která je pro ně samotné mnohdy problematické se dostat. Využívají ji zejména vozíčkáři.

Cílem je zvýšení soběstačnosti zdravotně těžce postižených osob a pomoc s jejich začleněním do běžného života. „Existují sice nástupní ostrůvky a speciálně přizpůsobené tramvaje, ale ty nejsou všude. Navíc když je špatné počasí, napadne sníh nebo je náledí, vozíčkáři se mnohdy ocitnou v pasti,“ řekla vedoucí přepravy Marie Báňová, která má na starosti také dispečink.

Když jí zájemci o přepravu zavolají, dohodne s nimi termín jejich cesty, místo nástupu a další detaily. V domluvený čas pak pro klienty přijede řidič a odveze je tam, kam zrovna potřebují. Účel jejich cesty není podstatný. Mohou vyrazit například k lékaři, na nákup, za rodinou nebo na společenskou akci.

„Přínosné je zejména to, že lidé mohou tuto službu využít prakticky kdykoli. Jsou totiž možné i jízdy mimo běžnou pracovní dobu, třeba o víkendech a státních svátcích. Stačí to dopředu domluvit s řidičem,“ řekl Pavel Plohák, místopředseda Ostravské organizace vozíčkářů, která dopravu ALDIO provozuje.

K přepravě je používán speciálně upravený Ford Transit. Vozidlo je vybaveno hydraulickou plošinou, výsuvnou boční sedačkou a dalšími bezpečnostními prvky. „Největší výhodou tohoto auta je to, že vozíčkář ze svého vozíku nemusí slézat dolů. Jen přijede k autu a najede na plošinu, která ho vyveze nahoru,“ popsal řidič Vladan Báňa.

V souvislosti s pandemií koronaviru byla ve voze instalována také přepážka mezi předními sedadly a zadním prostorem. Ta brání v přímém kontaktu mezi řidičem a klienty na vozících a snižuje tak případné riziko přenosu nákazy za jízdy.

Ostravská organizace vozíčkářů

Ostravská organizace vozíčkářů je nestátní nezisková organizace, kterou v roce 1997 založili sami vozíčkáři. Spolek se snaží zlepšovat kvalitu života osob s těžkým pohybovým handicapem, pomáhat vozíčkářům se zapojením do společnosti a být jim oporou při řešení složitých životních situací. Provozuje například alternativní dopravu ALDIO nebo vydává magazín VOZKA.

Alternativní doprava ALDIO funguje v Ostravě a jejím okolí už od roku 1999. Za tu dobu převezla tisíce klientů a získala mnoho stálých zákazníků. Služba je placená. Aktuální ceník a další informace jsou k dispozici na internetových stránkách.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.