Vítěze Valašského MTB poháru dekorovali medailemi od zdravotně postižených

photo on morgueFile

Druhý letošní závod ze série Block Valašského MTB poháru pořádaného vsetínským Sportovním klubem Edie team se uskutečnil v neděli 20. června v Semetíně u Vsetína. Medaile pro vítěze letos vyrobili klienti se zdravotním postižením ze Sociálně terapeutické dílny VKCI Vsetín.

Prostranství semetínského autokempu šumí potleskem, moderátor vyvolává jména nejlepších jezdců nedělního závodu. Na stupních vítězů se postupně střídají nejúspěšnější závodníci.

Medaile jim předává drobný hoch v bílém tričku s motivem oranžového ptáčka – symbolu Sociálně terapeutické dílny VKCI Vsetín. Jmenuje se Filip a je dlouholetým klientem zmíněné dílny, ve které společně s ostatními tyto trofeje pro vítěze vyráběli.

„Mám velkou radost a jsem pyšný, když tak namakaným sportovcům můžu na krk zavěsit zaslouženou cenu, kterou jsem vyráběl i já vlastníma rukama,“ usmívá se Filip.

„Každý rok si necháváme vyrobit originální medaile podle vlastního návrhu. I tím je náš závod vyhlášený,“ vysvětluje jeden z organizátorů akce Ivan Machulka.

Podle něj současná doba přiměla lidi zamyslet se nad významem organizací a služeb, jejichž práce je za normálních okolností dost opomíjená.

„Proto jsme se rozhodli spojit a spolupracovat se zmíněnou dílnou,“ dodává.

Sociálně terapeutická dílna VKCI slouží lidem s postižením a je založená na pracovní terapii, která pomáhá lidem posouvat se vpřed.

„Za pokrok i snahu naše klienty chválíme a oceňujeme, což je motivuje. Dnes ale všichni z nich oceňují výkony jiných, což je pro ně skvělý zážitek,“ komentuje situaci Jana Išpoldová, sociální pracovnice Sociálně terapeutické dílny VKCI Vsetín, zatímco Filipovi chystá k předávání další keramické trofeje ve tvaru ozubeného kola.

Na jejich výrobě se podíleli všichni klienti sociální služby.

„Každý je jinak zručný a samostatný, a proto jsme si na výrobu museli vyhradit dostatek času. Smyslem naší služby totiž není vyrábět výrobky jako na běžícím pásu. Podstatou je právě naopak samotný proces výroby, během kterého si klienti rozvíjí svoji jemnou motoriku, trpělivost i práci v týmu,“ popisuje Jana Išpoldová.

Valašský MTB pohár je série čtyř závodů na horských kolech během jednoho roku. Na letošním 22. ročníku pořadatelé vypsali celkem 19 kategorií závodníků od odrážedel až po veterány a veteránky.

Barbora Čandová

Valašský deník

https://valassky.denik.cz/

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.