Kosmonosy bojují za Ivanku. Podpořit ji můžete na pikniku

illustrator foto: g-point / stock.xchng

Spolek Srdcem pro Kosmonosy zve místní i přespolní na akci Piknikové odpoledne s vůní Provence. Svojí účastí pomůžete malé Ivance Pluhařové.

Aktuální projekt, na němž srdce pro Kosmonosy pracuje, se jmenuje Podpoř svého anděla. Jeho prostřednictvím je možné podporovat zdravotníky a další personál Klaudiánovy nemocnice. Teď jde Srdcem pro Kosmonosy ale ještě dál.

Chystanou akcí Piknikové odpoledne s vůní Provence, která proběhne 20. června od 14 hodin v kosmonoském zámeckém parku, je však možné finančně pomoci malé Ivance (2,5) z Kosmonos. Ta potřebuje peníze na asistenčního psa.

Přispět lze několika způsoby. Koupí dětského oblečení, hraček, knih v den akce na bazaru, který proběhne v prostorách zámeckého parku. Zakoupením piknikového koše. Příspěvkem přímo na účet Ivanky.

„Ivanka se narodila s velkým trápením. Začalo už začátkem těhotenství, ale přišlo se na to až když se narodila. Na porodním sále si lékaři všimli, že má rozštěp páteře. Dále zjistili, že má deformity chodidel a velmi krátké nožičky, vývojovou vadu konečníku a že jí chybí paleček na pravé ručičce,“ popsala Ivančina maminka Petra.

Miminko pak muselo do Motola, kde se lékaři shodli, že Ivanka bude pravděpodobně „ležák“, který bude vnímat. Rodiče pak lékaři seznámili s možností dát Ivanku do ústavu. Na to však nepřistoupili a holčička musela rychle na operaci.

První dny po operaci byla v umělém spánku a magnetická rezonance později odhalila další závažné diagnózy.

„Během pár dnů po operaci lékaři čekali, jestli se nezačne hromadit mozkomíšní mok v mozkových komorách, což se bohužel stalo. Ivanka musela být operovaná. Do hlavy dostala speciální hadičku, která jí mozkomíšní mok odvádí do břicha,“ popsala Petra. Ivanka operace zvládla dobře ale má trvalé následky. Od pasu dolů je částečně ochrnutá. Nohama hýbe jen málo a jsou slabé, nerostou jak by měly.

Přesto s ní maminka rehabilituje a cvičí speciální cviky. Ivanka má také intenzivní neurorehabilitace. Začala sedět, lézt, pokouší se o vysoký klek. To jsou úkony, které podle lékařů neměla nikdy zvládnout, a tak pokračuje v rehabilitacích. Mentálně je přes všechny komplikace v pořádku. „Cvičíme, snažíme se aby byla samostatná a posunula se v motorice. Aby byla mobilní, tak bude potřebovat invalidní vozíček. Už teď má mini vozíček a rychle pochopila jak se pohybovat a baví jí to,“ popsala maminka. Nějakou formu asistence ale bude potřebovat vždycky. Asistenční pes je tedy jasnou možností, která Ivance a její mamince uleví. S jeho výcvikem by se mělo začít v září. Náklady jsou ale velmi vysoké.

Zuzana Kodrlová Zelenková

Boleslavský deník

https://boleslavsky.denik.cz/

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.