Hledání praktického lékaře

ilustrační foto: Flickr.com

Dotaz:

Přistěhoval jsem se do jižních Čech. Vybral jsem si praktického lékaře, k němuž bych se rád zaregistroval, neboť jsem na něj slyšel kladné reference. Je lékař povinnen přijmout mě do své péče?

Odpověď:

Praktický lékař, kterého jste si zvolil, není automaticky povinnen přijmout Vás do své péče. Vámi vybraný lékař Vás může odmítnout, pokud neposkytuje požadovanou zdravotnickou službu, nebo pokud Vás nemůže do své péče přijmout z důvodu naplněné kapacity, což bývá zpravidla nejčastější důvod lékaře, proč odmítne pacienta do své péče přijmout.

Vámi oslovený lékař by měl správně své rozhodnutí písemně odůvodnit a toto písemné a odůvodněné rozhodnutí by Vám jím mělo být předáno. Pokud nebudete úspěšný u více praktických lékařů, doporučuji Vám, oslovit Vaší zdravotní pojišťovnu, předat jí zamítavá rozhodnutí lékařů, kteří Vás odmítli přijmout do své péče a požádat ji o pomoc se zajištěním péče praktického lékaře v místě Vašeho bydliště. Zdravotní pojišťovna je totiž zodpovědná za místní a časovou dostupnost zdravotní péče pro své pojištěnce.

admin

Rychlá odpověď

1 komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.