Müllerová neuposlechne nadřízeného. SKarty nezruší

Premiér Petr Nečas nařídil Müllerové předložit na středeční schůzi vlády návrh na zrušení sKaret. Ta však raději poslechne své kolegy z TOP 09 než svého šéfa. Předloží návrh na pokračování projektu. Daňové poplatníky by to mohlo stát dalších 100 miliónů korun.

Ministryně MPSV Ludmila Müllerová a předseda Senátu Parlamentu ČR Milan Štěch diskutovali v Otázkách Václava Moravce v ČT na téma problematických sKaret. O jejich dalším osudu už se snad rozhodne ve středu na dalším jednání vlády. Premiér Petr Nečas chce jejich zrušení, ale koaliční TOP 09 o tom nechce ani slyšet. Prý by se tak zbytečně vyhodily miliardy.

S tím souhlasí i Müllerová. „Jednoznačně se kloním k názoru Karla Schwarzenberga,“ řekla u Moravce ministryně s tím, že nechce premiéra nijak podceňovat v odbornosti, ale projekt od začátku provázela řada problému, například s nedokonalou legislativou. Neměl by to ale být právě ten důvod, proč sKarty zrušit, když na problémy upozorňuje snad každý kromě tvůrců projektů z TOP 09?

Deklarované úspory jsou nereálné

Bývalý ministr MPSV a tvůrce celého projektu Jaromír Drábek tvrdil, že když budou lidé používat sKarty, tak stát ušetří na vyplácení dávek až 250 milionů. Takové číslo je ale dokonce i podle Müllerové nesmysl. „Drábek číslo nadsadil,“ zkritizovala kolegu ministryně.

Vláda tak ve středu dostane návrh na pokračování sKaret. Úspory v něm vyčíslené nebudou, ale částečné výdaje ano. Stát bude muset v roce 2014 zaplatit dalších 100 milionů na čtečky sKaret. K čemu ty budou? Na úřadech jim totiž nestačí, že člověk předloží občanský průkaz, identifikace bude fungovat pomocí sKarty, ke které však musí být speciální čtečky. Je tedy otázkou zda projekt sKaret vůbec nějakou úsporou je.

Hostem Otázek Václava Moravce byl i předseda Senátu Parlamentu ČR Milan Štěch. Ten s krokem ministryně nesouhlasí. Podle něj by se v první řadě měla přehodnotit smlouva s Českou spořitelnou. „Myslím si, že to od samého počátku bylo neseriozní jednání,“ řekl Štěch a poukázal na náměstka Šišku. Podle něj je největší problém v tom, že stát svěřil celý projekt pouze jedné společnosti. „To, co se děje za poslední tři roky na ministerstvu práce, nemá obdoby,“ podotkl předseda Senátu.

Ministryně se snaží podle svých slov zabránit případným kompenzacím, které by po zrušení sKaret musel stát České spořitelně zaplatit. Mohlo by se jednat minimálně o 300 milionů, takové náklady zatím vyčíslila spořitelna, ale je klidně možné, že by se se státem mohla soudit i o ušlý zisk a to by už tak nízká částka být nemusela. Protože podle smlouvy měly být přes sKarty vypláceny i důchody. Ročně tak mělo přes spořitelnu protéct několik stovek miliard korun.

Müllerová ale nechce, aby kompenzace platilo MPSV: „Budu se velmi bránit tomu, aby případné kompenzace šly na vrub ministerstva práce a sociálních věcí,“ uvedla.

Opálka: O výplatu dávek se má starat stát

Stínový ministr MPSV za KSČM Miroslav Opálka v Haló novinách připomněl, že KSČM sKarty nepodpořila a je pro jejich zrušení. „Myslím, že chystaná novela MPSV možný význam sKaret oslabí a budou tímto nevýznamné i pro vládu. To však neznamená, že nejsme pro pořádek a přehled ve vyplácených sociálních dávkách.

Neměl by to však být kšeft pro privátní firmy, ale úkol státních úředníků,“ zdůraznil v reakci na slova ministryně Opálka.

Co bude následovat?

Ve středu by tedy mělo proběhnout jednání vlády, na kterém se ministři budou zabývat návrhem ministryně MPSV, zároveň by však měla vláda jednat o úplném zrušení sKaret. O něm už jednala vláda minulý týden a došlo k ostré výměně názorů mezi koaličními stranami ODS a TOP 09. Načež Nečas vyzval Schwarzenberga, aby mu předložil výhody, které sKarta momentálně má.

Ve středu by se tak mělo ukázat, zda ve vládě má silnější slovo největší ODS v čele s premiérem a nebo o něco slabší TOP 09, která však v současné době ve volebních preferencích ODS válcuje a to není před blížícími se volbami zanedbatelný fakt.

Otázkou také je, jak se bude premiéru líbit neuposlechnutí ministryně Müllerové. Jen málo-který zaměstnanec by si mohl dovolit odporovat svému nadřízenému. Je však faktem, že v současné době by MPSV bez ministra bylo to poslední, co by všichni lidé závislí na sociálních dávkách potřebovali.

invArena

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.