Za obtížemi bez příčiny může být hysterie

Za třesem rukou, náhlou slepotou, bolestmi nebo křečemi, které připomínají epileptický záchvat, může být tzv. disociace, v minulosti známá jako hysterie.

„Projevy disociace jsou různé a často velice dramatické. Lékaři se jim snaží na kloub přijít již staletí a stále, jako by ze své povahy, unikají projevy nemoci celkovému pochopení,“ říká lékař Psychiatrického centra Praha a místopředseda Neuropsychiatrického fóra Michal Raszka.

Disociace se může projevovat fyzicky jako křeče, pocity slabosti, nepřirozené pohyby, náhlá slepota či dokonce může imitovat těhotenství. Psychicky se může projevit výpadky paměti, pocity odcizení a halucinacemi.

Pacienti s disociativními příznaky se kvůli neovladatelnému třesu rukou, brnění částí těla či záchvatům, které připomínají epilepsii, často objeví v neurologické ambulanci po té, co lékaři nenašli žádnou tělesnou příčinu jejich obtíží.

Také neurologové nenajdou žádné známky postižení nervové soustavy, kterými by se daly dramatické projevy vysvětlit.

Pomoci pacientům s těmito příznaky je podle předsedy fóra Ondřeje Fialy z neurologické kliniky Všeobecné fakultní nemocnice obtížné, spolupráce mezi neurology, psychiatry a psychology je nutná.

„Užší spolupráce neurologů, psychiatrů, psychologů a neurochirurgů je důležitá právě kvůli zlepšení péče o pacienty. Problematiku onemocnění mozku nazírají jednotlivé obory z různých pohledů, propojení těchto pohledů je velice žádoucí pro hlubší porozumění příčinám i léčbě nemocí,“ řekl Fiala.

Podle něj jde i o mezilidské vztahy. Pacienti často obcházejí různé lékaře, a pokud ti se osobně znají, návaznost péče i její kvalita jsou vyšší.

Povědomí o hysterii rozšířil zakladatel psychoanalýzy Sigmund Freud.

Sympoziem o této „nemoci bez příčiny“ začne 18. dubna v prostorách pražské městské knihovny III. ročník mezinárodní konference Neuropsychiatrického fóra. Přednášet na něm budou odborníci z ČR i zahraničí.

invArena

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.