Pomáhají postiženým

ilustrační foto: Photoxpress

Ve městě Jindřichův Hradec funguje nově služba pro nedoslýchavé.

Jindřichův Hradec – Městský úřad Jindřichův Hradec spustil službu, která má usnadnit telefonickou komunikaci osobám s postižením sluchu, nedoslýchavým, seniorům a případně cizincům, kteří preferují psanou formu projevu.

Nová služba umožní online doslovný přepis k městské infolince 384 351 111, která je provozována každý pracovní den od 9 do 16 hodin. Služba je poskytována zcela zdarma. Zdeněk Bumbálek, zakladatel společnosti Transkript Online, uvedl, že osoby se sluchovým postižením nechtějí používat redukovanou, zjednodušenou řeč. Chtějí prý vidět doslovně, co jim druhá strana hovoru říká. Velmi početnou skupinou, která využije tuto službu, jsou senioři i cizinci.

Zastupitel města Jindřichův Hradec Vladislav Burian (nezávislý SNK ED) se již devět let zajímá o postižené lidi v Jindřichově Hradci. „Pokud chcete s těmito lidmi navázat kontakt, pokud jim chcete aspoň trochu porozumět, pak byste měli mít sami zájem poznat například město, kde s námi slepí a neslyšící spoluobčané žijí, takzvaně na vlastní kůži,“ řekl. Vodicí pásy přes silnici byly dle jeho osobní zkušenosti se slepeckou holí ubroušeny, aby přes ně přejíždějící auta nerušila v okolních domech žijící občany. „Těch prvků tu chybí celá řada,“ domnívá se zastupitel Vladislav Burian.

Infolinka města

Nejprve si klient musí na stránkách města vyhledat odkaz infolinky s logem pro neslyšící, který je v horní části webu. Poté je přesměrován na stránku, kde se mu ukáže pokyn pro zadání tel. čísla, ze kterého bude volat. Pokračuje dle dalších instrukcí.

Jindřichohradecký deník

http://jindrichohradecky.denik.cz

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.