Nedoslýchavé mamince ukradli drahý přístroj

kochleární implantát

Žena z Otrokovic trpí onemocněním, kvůli kterému potřebuje řečový procesor. Nyní shání peníze na koupi nového.

„Nemohla jsem uvěřit tomu, že mě někdo takto okradl. Na druhou stranu, asi se to muselo stát. Proto, abych se mohla o svou zkušenost podělit a varovat ostatní,“ vypráví osmačtyřicetiletá maminka dvou malých školáků Andrea Grechová z Otrokovic. Od narození trpí těžkou nedoslýchavostí, začátkem srpna byla ale v Praze při čekání na vlak okradena o řečový procesor, nezbytnou součást takzvaného Kochleárního implantátu.

„Když jsem se narodila, lékaři rodičům řekli, že trpím těžkou nedoslýchavostí třetího stupně. A i když jsem později využívala digitální naslouchátko, jehož pomocí mohu například telefonovat, musela jsem zvážit, zda půjdu do toho, aby mi byl voperován implantát,“ říká.

Po zhruba dvou měsících od operace, kterou absolvovala v pražském Motole, se měla podrobit nastavení řečového procesoru. „Když jsem vnímala zvuk, bylo to úžasné. Poprvé jsem vnímala svůj hlas. Pamatuji si, jak jsem byla s dětmi na borůvkách a poprvé v životě slyšela šumění lesa,“ vzpomíná maminka.

Když se ale Andrea Grechová po prvním nastavení řečového procesoru v Motole 5. srpna vracela domů do Otrokovic, setkala se před odjezdem s kamarádkou na Hlavním nádraží.

„Přišla za námi taková holčina, dobře oblečená a slušná. Prosila nás, že se potřebuje dostat domů a nemá na vlak. Tak jsme prohledávaly obě dvě peněženky, “ vzpomíná.

Jen co se dívka ztratila v davu, paní Andrea zjistila, že jí chybí řečový procesor. „Musela mít komplice. Možná si mysleli, že jde o mp3 přehrávač, ale například na e-ztráty na Hlavním nádraží jej nikdo nevrátil. My jsme ho tam tři hodiny s kamarádkou hledaly, byla to strašná beznaděj,“ líčí maminka těžké chvilky. Lidem, kteří ji okradli, nebude zařízení nic platné.

„Zloději to na nic není, druhou část mám já,“ vysvětluje, ona sama však přišla o 225 tisíc korun, právě tolik je totiž hodnota této části řečového procesoru. „Společnost která implantáty vyrábí, mi jej zatím zapůjčila, druhý mi však pojišťovna přes veškeré dostupné intervence neproplatí,“ povzdechla si paní Andrea. Proto se obrátila se svým příběhem na nejrůznější nadace a neziskové organizace o pomoc se sbírkou na nový řečový procesor.

„Už se mi ozvala Nadace Výbor dobré vůle – Olgy Havlové, Nadace Charty 77, ozvala se i Nadace J&T, Nadace Agrofert a Charita Otrokovice, všem moc za všechno děkuji. I těm, kteří přispěli anonymně. Nesmírně si vážím každé pomoci,“ říká. Připomněla i sbírku ve zlínském evangelickém kostele, kde se za ni sloužila i mše. Dodnes se podařilo získat kolem 140 tisíc korun. Sama Andrea pracuje jako vedoucí Chráněné dílny Ardien Digital, kde zajišťuje digitalizaci dat a fakturaci a pomáhá osobám se zdravotním postižením. „Dokážu se vžít do jejich osudů,“ usmála se nakonec.

Co je Kochleární implantát? Druh implantovaného přístroje na pomoc sluchově postiženým lidem, který se vkládá do vnitřního ucha, stimuluje nervy a nahrazuje funkci hlemýždě. Pomáhá tak zachytit okolní zvuky včetně řeči a hudby.

JANA VOZÁROVÁ

Kroměřížský deník

http://kromerizsky.denik.cz/

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.