Šedý zákal lze odstranit snadno a rychle

Šedý zákal je nejčastější příčinou oslepnutí na světě. Objevuje se jako doprovodný faktor stárnutí po 60. roce života. Není se ale čeho obávat, bezbolestná operace vše vyřeší. V dnešní době jde o rutinní zákrok, po kterém se pacienti prakticky okamžitě vrací do běžného života. Díky nejmodernější laserové metodě lze šedý zákal odstranit rychle a bez použití ostrých nástrojů.

Řešení šedého zákalu je rychlé a bezbolestné

Katarakta zásadně ovlivňuje vidění pacienta. Postižený popisuje zamlžené vidění jako přes závoj nebo igelit. Hůře vnímá barvy nebo vidí zkresleně. Šedý zákal nelze léčit, řešením je pouze operace.

„Moderní medicína umožňuje operovat šetrně a bez bolesti. Samotný zákrok trvá kolem 15 minut a pacient po něm odchází domů,“ říká mikrochirug Oční kliniky DuoVize Praha MUDr. Lubomír Továrek.

Operace vám vrátí chuť do života

Pacienti po operaci šedého zákalu jsou v lepší duševní a fyzické kondici, lépe spí, vrací se jim optimismus a pozitivní postoj k životu. Opět žijí aktivně, řídí auto, věnují se svým dřívějším zálibám, vrací se do společenského života. I proto je samozřejmě lepší operovat co nejdříve. „Při zákroku odstraníme zakalenou čočku a vyměníme ji za umělou. Při jednom zákroku lze také korigovat další oční vady. Pacient si může vybrat různé typy čoček podle svých potřeb,“ vysvětluje primářka Oční kliniky DuoVize MUDr. Lucie Valešová. Asférické čočky zlepšují vidění za šera, jsou ideální pro řízení auta či sledování televize. Torické korigují astigmatismus, tedy cylindrické dioptrie. Trifokální čočky jsou vlastně ideálním řešením, protože upravují vidění do všech tří vzdáleností, na čtení, na počítač i do dálky.

Moderní technologie pomáhají

Nejšetrnějším způsobem operace je využití femtosekundového laseru LenSx, který zvyšuje bezpečnost a přesnost zákroku. Oko je vystaveno působení laseru pouhých deset vteřin, během nichž provede potřebné mikrořezy a otevře pouzdro čočky. Poté mikrochirurg vymění poškozenou čočku. Nepotřebuje žádné ostré nástroje, skalpel je plně nahrazen precizním laserovým paprskem.

Díky využití nejmodernějších technologií se také značně zkracuje doba rekonvalescence, zlepšuje hojení a pacienti se již druhý den po operaci vrací k běžným činnostem.

Pražský deník

http://www.prazsky.denik.cz/

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.