Noemi, která trpí mozkovou obrnou, pomáhají dobří lidé

/LIDÉ ODVEDLE/ Osud hendikepované dívenky z Děčína není lidem se srdcem na správném místě lhostejný. Nedávno se díky nim podařily vybrat peníze na speciální pomůcku.

Noemi se narodila se spastickou triparézou. Jde o méně častou formu dětské mozkové obrny, která se projevuje postižením obou dolních a jedné horní končetiny. Noemi přišla na svět ve 24. týdnu těhotenství. Měřila pouhých 28 centimetrů a vážila jen něco málo přes půl kilogramu. V nemocnici, kde pak trávila tři měsíce, bojovala o život. Ukázalo se, že je velká bojovnice, a tak si ji maminka mohla odvézt domů.

„Noemi je velice šikovná a silná holčička. Svůj boj o život vyhrála a všichni jsme moc rádi, že tu s námi je. I přes handicap, který má, zvládá opravdu mnoho věcí a je neskutečně krásné jí sledovat. Dokáže se postavit u nábytku a obejít ho. Zvládne i chůzi s chodítkem,“ řekla dívčina maminka.

Dívka se pohybuje hlavně na invalidním vozíku. Vloni na jaře absolvovala operaci nohy, při které jí lékaři zpevňovali kyčel a rovnali koleno. Po operaci se zotavovala díky rehabilitacím a terapiím, na které stále dochází a na něž jí přispěli dobří lidé prostřednictvím různých sbírek. Například Andělé bez křídel, kteří pomáhají rodinám s postiženými dětmi organizací nejen sbírek, ale i například koncertů nebo dětských dnů, loni v srpnu uspořádali výlet na Pravčickou bránu. Sem lidé mohli přijít podpořit nejen Noemi, ale také jejího kamaráda Jarouška se stejným hendikepem.

Noemi mohli lidé pomoci také prostřednictvím Patrona dětí. Před časem se uskutečnil i koncert Tonyho Ackermana na Zámku Děčín pro asistenční pejsky. Spolek Šťastný pes-Handicap je právě zaměřen na výchovu a výcvik asistenčních a canisterapeutických psů pro hendikepované. Noemi miluje zvířata a ke zlepšení jejího zdravotního i psychického stavu jí pomáhá asistenční fenka, kterou si moc přála. Je pro ni v životě, který si ona sama vybojovala, velkou pomocnicí.

V polovině letošního června proběhl v děčínském Pivovaru Nomád charitativní rockový víkend Děkujeme Děčíne. Protože rodině Noemi chyběly finance na speciální kolo, cílila akce přímo na ni. Ze vstupného se konečnou částku nejen díky návštěvníkům podařilo vybrat. „Velké poděkování patří všem, kdo přišli nebo přispěli i Noemi přímo na účet. Peněz se vybralo více, za zbytek se ještě pořídil speciální klín na vozík,“ sdělila předsedkyně spolku Andělé bez křídel Klára Hozáková.

Jitka Vepřovská

Děčínský deník

https://decinsky.denik.cz/

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.