V Dačicích mají nový Motomed

ilustrační foto: Flickr.com

Dačice – Nemocnice Dačice, a.s., poskytuje zdravotní služby na lůžkách Léčebny dlouhodobě nemocných především pacientům po ortopedických operacích typu výměny kolenních a kyčelních kloubů za endoprotézy, dále po úrazech a operacích končetin, s roztroušenou sklerózou a po cévních mozkových příhodách. Mimo běžnou léčbu chronických nemocí pacientů se zaměřuje také na rehabilitaci, zvýšení soběstačnosti a pohyblivosti našich pacientů.

Ne všichni naši pacienti jsou schopni pohybu mimo lůžko a tak jsme hledali možnost rehabilitace za pomoci přístroje i pro ležící pacienty. Nákupem rehabilitační pomůcky tzv. Motomedu pro cvičení na lůžku pro dolní končetiny pomohla nemocnice pacientům upoutaným na lůžko s rehabilitací. Přístroj se dá jednoduše dopravit k lůžku a zafixovat k němu, aniž by pacient musel být kamkoli transportován. Součástí přístroje je motor, který je jen podpůrný pro pohyb končetin pacienta. Přístroj má i otáčivou obslužnou jednotku s velkou barevnou obrazovkou, kde je možno kontrolovat počet otáček, odpor, který je kladen. Jsou zde i prvky na ochranu pacienta – program na uvolňování křečí, zařízení na ochranu pohybu a uvolňovací pohon, trénink symetrie, uvolňovací pohon pro snížení svalového napětí atd. Na obrazovce se pacient dozví vyhodnocení celého tréninku a jednotlivých cvičení.

Nákup přístroje představoval investici 172 000 korun včetně DPH, ale pacientům upoutaným na lůžko bude dobrým pomocníkem v rozhýbání a zvyšování jejich soběstačnosti.

Na ambulantní pacienty, zvláště ty nejmenší, kteří potřebují rehabilitaci Vojtovou metodou, myslí nemocnice také.

V rámci ambulantního rehabilitačního pracoviště má samostatnou ordinaci s rehabilitačním stolem na cvičení Vojtovy metody. Místnost je vybavená zrcadly pro kontrolu správnosti cvičení, je vesele vymalovaná obrázky od dětí ze ZUŠ Dačice a nachází se stranou běžného ruchu ostatních ambulancí. V rámci tohoto cvičení Vojtovou metodou se rodiče od fyzioterapeuta učí jak správně s dítětem cvičit doma a pohyb a cviky potřebují dobře sledovat. Cvičebna je blízko samostatného vchodu, který je vybaven bezbariérovou rampou a parkovištěm přímo pro tělesně postižené osoby.

Odborně školené fyzioterapeutky v Dačicích systematicky využívají moderní metody při rehabilitaci pacientů po úrazech, operacích kloubů, artroskopiích, nápravě vad a odstraňování bolestivých stavů spojených s různými onemocněními pohybového aparátu pacientů. Navíc se zařízení snaží zaměřit i na dětskou klientelu.

Jindřichohradecký deník

https://jindrichohradecky.denik.cz/

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.