Hendikepovaným pomáhá najít partnera speciální seznamka

ilustrační foto: Flickr.com

Ideální páry pomáhá najít služba s pomocí algoritmů. Hledá se shoda v několika úrovních vlastností, případně životních očekávání.

„S Michalem Sněhotou se osud nepáral. Narodil se totiž s dětskou mozkovou obrnou a ve svých 31 letech je částečně odkázán na invalidní vozík. Stejně jako mnoho jiných lidí s fyzickým hendikepem prožil několik let dospělého života jako „singl“. Obavy z odmítnutí bývají u lidí, jako je on, zkrátka silnější, než u „běžné populace“.

Zásadní změna v Michalově životě nastala před třemi roky, kdy potkal svou nynější manželku. Shodou okolností to bylo v době, kdy pomáhal „v rozjezdu“ internetové seznamce, která lidem s hendikepem zjednodušuje hledání životního partnera.

Za tři roky několik stovek párů

„Poznali jsem se na společenské akci pro cizince. Náš vznikající seznamovací portál TvojeLáska.cz na začátku vztahu sehrál důležitou roli, protože jsem musel jeho přípravě věnovat spoustu času těsně před spuštěním a mé ženě imponoval můj zájem o životy dalších hendikepovaných,“ vzpomíná Sněhota, který dnes bezplatné aplikaci Tvoje láska šéfuje.

Neziskový projekt, orientovaný na znevýhodněné jedince, využívá zázemí a postupy paralelně fungující placené služby, jejíž součástí jsou také takzvaní vztahoví kouči.

Za tři roky existence se na portálu Tvoje láska registrovalo více než dva tisíce uživatelů, nejvíc v hlavním městě a Středočeském kraji. Podle provozovatelů už z nich vzešlo několik stovek párů. Ty tvoří buď dva jedinci s hendikepem, nebo jeden „zdravý“ a druhý hendikepovaný, což je také Michalův případ. Menší část dvojic pak představují dlouhodobá „internetová“ přátelství bez intimních vazeb.

Oba projekty, jak ten komerční, tak nekomerční, vymyslel a založil matematik Jakub Mertl se svou manželkou Kristýnou, bývalou poslankyní Věcí veřejných. I oni se před lety poznali skrze internetovou seznamku a následně založili seznamovací agenturu „pro náročné“, která funguje na bázi „individuálního přístupu“.

Podstatou párovacích algoritmů je porovnávání osmi úrovní, v nichž systém hledá partnery s podobnými vlastnostmi. Konkrétně jde třeba o povahu, představu o budoucnosti nebo o ideálním protějšku.

Rozhodují plány ohledně dětí

„Statisticky víme, že nejpodstatnější, zejména u mladší věkové skupiny, je kategorie pohledu na rodinu a děti. Pokud se dva lidé neshodnou v tom, jestli se snažit nebo nesnažit o dítě, tak to zcela přebíjí třeba dokonalou shodu v koníčcích,“ vysvětluje Mertl.

Většina lidí s fyzickým postižením údajně usiluje o partnera zdravého nebo alespoň s jiným typem hendikepu. „Je logické, že člověk který nevidí, preferuje protějšek, který zrakové problémy nemá. Naopak lidé s psychickými obtížemi upřednostňují partnera s podobnou zkušeností, protože mnohem lépe rozumí jejich potřebám, limitům a nastavení,“ objasňuje Mertlová.

Michal Sněhota slova majitelky TvojeLáska.cz Kristýny Mertlové potvrzuje a doplňuje. „U neslyšících je velká pravděpodobnost, že si vyberou partnera s podobným postižením už jen kvůli ovládání znakového jazyka,“ argumentuje.

„Osobně si nedokážu představit soužití nevidomého s vozíčkářem. Netvrdím, že to není možné, ale myslím si, že jednodušší bude vždy jejich život se zdravým člověkem, který může v obtížných situacích pomoci.“

Počet párů? Malý rébus

Odhadnout poměr hendikepovaných, kteří žijí v páru, je podle něj také nesnadné. Vždy totiž záleží na typu a stupni postižení. „Například už zmínění neslyšící, kteří mají vlastní komunitu, na tom budou podle mého názoru podobně jako zdraví lidé,“ spekuluje Sněhota. „Jen mají menší okruh osob, se kterými se můžou seznámit,“ dodává k otázce.

Šéf aplikace Tvoje láska považuje život v páru pro některé těžce postižené s velkou závislostí na pomoci druhých za téměř nemožný. „Toto jsou ovšem jen dva různé póly z velké skupiny možností, která v případě hendikepovaných může také nastat,“ uzavírá téma Sněhota.

Jan Prokeš

Pražský deník

https://prazsky.denik.cz/

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.