Týdny odloučení mají vliv na zdraví a psychiku klientů stacionářů

ilustrační foto: WhiskeyTangoFoxtrot / Flickr.com

Na rozdíl od obchodů, autobazarů nebo fitness center zůstávají zavřené denní stacionáře anebo komunitní centra. Otevřou až mezi posledními na konci května. Už teď to ale mnozí klienti špatně nesou. U některých se zhoršuje i zdravotní stav, protože přišli ze dne na den o pravidelný režim a mnohdy jediný sociální kontakt. Reportáž TV Prima

redaktorka
Alena Vavřičková z Leštiny nedaleko Ledče nad Sázavou už dlouhé roky dochází do denního stacionáře pro mentálně a zdravotně postižené. Zároveň je po operaci srdce. Rychlý nástup pandemie jí prý překazil veškerou radost.

Alena VAVŘIČKOVÁ, klientka denního stacionáře, Ledeč nad Sázavou
Mně tu chybí kamarádi a jako rádi jsme jezdili na výlety.

Alena má teď hodně volného času. Tráví ho například i tím, že chodí se psem na procházky.

Alena VAVŘIČKOVÁ,
Aby to hlavně bylo pryč a zdraví a tak.

Iveta VRBOVÁ, ředitelka denního stacionáře, Ledeč nad Sázavou
Takhle nás zdravěj, to je Alenka, tady Alenka, která chodí s maminkou i do práce, Tomášek seká dříví. No, měli bysme otevřít snad 25. 5. a musí to být za nějakých jasných hygienických podmínek, nesmí být víc jak 8 klientů v jedné místnosti, 2 zaměstnanci, nesmí být víc jak 5 lidí u jídla.

redaktorka
Asociace poskytovatelů sociálních služeb ale požaduje, aby v omezeném režimu stacionáře fungovaly už o 14 dní dříve.

Jiří HORECKÝ, prezident, Asociace poskytovatelů sociálních služeb ČR
Byť je nahrazováno telefonáty z Kampy, skypy a jinými technologiemi, už má vliv na psychické zdraví těch klientů, takže by bylo dobré zvážit dřívější umožnění těch návštěv, samozřejmě v nouzovém režimu, za zpřísněných opatření.

Eva Moravcová URBANOVÁ, sociální pracovnice
Jeden z klientů, ten hodně strádá, protože byl zvyklý tady jako všichni samozřejmě na nějaký režim, ale víc si to bere a opravdu už třeba jakoby začíná být hodně takový apatický, depresivní.

redaktorka
Zaměstnanci stacionáře tady v Ledči nad Sázavou zatím pravidelně čistí místnosti a připravují se na to, že návrat bude těžší jak pro klienty, tak i pro ně. Dopředu se alespoň zásobili. Mají dezinfekci i několik krabic napěchovaných rouškami, které sami ušili.

televize Prima.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.