Slunce s Jakubem Dvořákem nepřestává pomáhat i v těchto dnech

Během jarních prázdnin, které mělo Kladensko počátkem března, přišla první vládní opatření k šířící se epidemii koronaviru. Po uzavření škol Slunce se pozastavil provoz denního stacionáře a z rozhodnutí vedení Slunce se omezila činnost sociálně terapeutické dílny či sociální rehabilitace.

„Postupně jsme začali nosit roušky, abychom chránili naše uživatele a poprosili jsme veřejnost o pomoc. Ochranných prostředků jsme měli nedostatek. Zdvihla se neuvěřitelná vlna solidarity a my děkujeme všem, kteří pro nás šijí a zdarma nám roušky věnují. Slouží nejen našim zaměstnancům a hendikepovaným uživatelům, ale rozvezli jsme je i dalším potřebným lidem, seniorům a organizacím, například kladenské nemocnici. Provoz jsme nepřerušili. Chráněné bydlení, pečovatelskou službu, osobní asistenci a další sociální služby poskytujeme dál,“ řekl Jakub Dvořák, ředitel školy Slunce a zástupce vedení Centra služeb Slunce všem a Nadačního fondu Slunce pro všechny.

Víc než kdy jindy zde teď platí heslo: Společně to zvládneme! Slunce v mimořádném období funguje dál. „Máte obavy ze současné situace? Jste osamělí? Potřebujete si popovídat? V rámci odborného sociálního poradenství po dobu současného mimořádného opatření nabízí Slunce telefonickou pomoc lidem, kteří trpí osamělostí nebo stresem ze vzniklé situace. V případě nouze, můžete volat našim kolegům, kteří vám rádi pomohou,“ uvedl ředitel.

Radu a pomoc po telefonních linkách ochotně poskytnou: psychoterapeut Jaroslav Dvořák (608 215 554) nepřetržitě, sociální pracovník Petr Littmann (602 207 955) od 8 do 18 hodin, psycholožka Eva Richterová (735 750 052) od 9 do 16 hodin.

„V Kavárně Slunce vaříme v těchto těžkých dnech kávu a čaj pro lékaře, členy IZS, hasiče, lékárníky, pošťáky a další, kteří jsou denně v terénu. Naše služba pro rodiny s dětmi má v tomto čase pozastavenou přímou činnost s našimi klienty. Jsme však s nimi v telefonickém kontaktu a některým z nich jsme poskytli ochranné roušky. Pro seniory a lidi s postižením rozvážíme denně obědy. Sami vaříme ve školních jídelnách v Kyšicích a Horním Bezděkově, kam si mohou místní zajít pro oběd přes okénko,“ popsal Jakub Dvořák.

Ve škole Slunce jsou i nadále v kontaktu se všemi žáky a poskytují výuku na dálku. „Našim pedagogům se po dětech stýská a těší se, až se všichni ve škole zase sejdou. Mateřská škola je zatím v provozu za dodržování bezpečnostních opatření, snažíme se tak odlehčit rodičům nejmenších dětí, aby mohli dál chodit do zaměstnání,“ uzavřel ředitel Dvořák.

Kateřina Nič Husárová

Kladenský deník

https://kladensky.denik.cz/

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.