Charita Český Těšín otevřela Poradnu pro pečující a jejich blízké

ilustrační foto: Fred W. Baker III / Flickr.com

Charita v Českém Těšíně otevřela poradnu, která pomůže lidem, jež pečují o své blízké v domácnosti.

Pečovat o svého blízkého v domácnosti je velice záslužná, ale zároveň těžká „práce“, za kterou mnohdy nejsou pečující dostatečně ocenění. Pečující si na počátku nedokážou představit, co péče o blízkého obnáší, neví, co vše je potřeba zařídit dříve, než si např. maminku vezmou z nemocnice domů, na jaké dávky mají nárok či jaké služby mohou využít.

Jelikož se dotazy na tyto a obdobná témata ozývaly napříč službami poskytovanými Charitou Český Těšín stále častěji, rozhodli jsme se pro vytvoření specializovaného pracoviště „Poradny pro pečující a jejich blízké“.

Tato poradna funguje v rámci bezplatné registrované sociální služby „odborné sociální poradenství“ a je zaměřená na pomoc osobám, které pečují, anebo se teprve připravuji na péči o blízkého člena domácnosti a potřebují získat potřebné informace, vyplnit formuláře a dále také například prakticky vyzkoušet či přímo zapůjčit nezbytné kompenzační pomůcky.

Sociální pracovník poradny Vám poradí, co vše je potřeba připravit před příjezdem blízké osoby z nemocnice domů, pomůže s výběrem vhodné kompenzační pomůcky, atd. Pomůže Vám orientovat se v systému dávek (např. příspěvku na péči, dlouhodobé ošetřovné) či s vyřízením invalidního důchodu, případně dávek pro osoby se zdravotním postižením a se spoustou dalších záležitostí, které se s péči o osobu blízkou pojí.

Během roku jsou připravovány rovněž setkání pečujících osob, tak aby byli seznamování s aktuálním děním v této oblasti, případně využili i poradenství a psychologickou pomoc.

Poradnu pro pečující a jejich blízké najde na ulici Jablunkovská 997/84 vždy v pondělí a úterý, a to v době od 7:00 do 15:00. Bližší informace najdete na webových případně facebookových stránkách Charity Český Těšín. Kontaktní osobou je Bc. Jiřina Grebeňová, tel.: 735 792 272, případně Mgr. Jana Turoňová tel.: 603 287 231.

Michal Sedlák

Karvinský deník

https://karvinsky.denik.cz/

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.