Každý měsíc zhruba o tři tisíce korun navíc musí oproti zdravému člověku vydat na stravu pacient s celiakií. Nesnášenlivost lepku se nedá léčit, jediným lékem je dieta. Na tu ale pojišťovny nepřispívají.
Zdravotní pojišťovny kód na bezlepkovou dietu nemají. Všeobecná zdravotní pojišťovna přispívá měsíčně 500 korun pro nezaopatřené děti do 26 let věku. Příspěvky ostatních pojišťoven jsou minimální nebo žádné. Některé přispívají na bezlepkové potraviny v rámci balíčků a speciálních programů.
Celiakie je onemocnění tenkého střeva, kdy organismus bojuje proti sobě tvorbou protilátek. Spouštěčem je lepek v obilovinách a v potravinách v nich vyrobených. V Česku se odhaduje počet nemocných asi na 50.000, diagnostikována je desetina.
Nemocný musí nahradit mouku bezlepkovou směsí, z níž se peče chléb a pečivo. Vyšší náklady má i na těstoviny a sušenky. Vyhnout se musí hotovým jídlům, uzeninám či zmrzlině. Při nákupu vždy musejí pečlivě číst složení výrobku.
Nutriční poradkyně Jarmila Kabátová míní, že i lidé trpící celiakií mohou žít svůj život téměř bez těžkostí, pokud dodržují dietu a vyhnou se lepku. Nejde jen o výběr stravy, musejí zabránit zanesení lepku z jiného jídla.
Měli by doma mít dvě kuchyňské desky, dva topinkovače či dva mlýnky. Pro skladování potravin by měli mít bezlepkový kout. Pokrmy mohou zahustit škrobovou, sójovou, amarantovou, rýžovou nebo bezlepkovou moukou.
U dětí jsou typickými příznaky nafouklé břicho, průjem, zácpa, úbytek hmotnosti a poruchy růstu. U dospělých vyčerpanost, úzkost, deprese, neurologické poruchy, bolesti kloubů či chudokrevnost v důsledku poruchy vstřebávání železa v tenkém střevě.
Čeští pacienti budou mít 28. dubna možnost na prvním bezlepkovém dni v ČR vyslechnout v pražském Top hotelu přednášky o nemoci i bezlepkové dietě a odnést si nové recepty i praktické rady do kuchyně z kuchařské show.
invArena
Přidejte odpověď