Odložte si kabát a pomozte tak handicapovaným umělcům!

představení bílá holubice

Integrovaný umělecký soubor Bílá holubice je neobvyklým fenoménem. Nezaměřuje se totiž na určitý segment tanečníků, ale ve svých řadách má jak taneční umělce zdravé, tak tělesně handicapované. Právě toto začlenění je v jistém smyslu výjimečné a hadicapovaným lidem dává pocit sounáležitosti. Od 1. března odstartoval projekt, který má navíc tento soubor podpořit.

Ostrava – Hned dvě divadla v Ostravě se rozhodla projekt podpořit jednoduchým odložením svršků do šatny a vhozením obnosu do sbírkové kasičky. Toto symbolické gesto podpořilo Divadlo Petra Bezruče a Divadlo Komorní scéna Aréna.

Soubor Bílé holubice tvoří zdraví a postižení tanečníci, kteří společně vytvářejí celovečerní tanečně-divadelní inscenace, choreografie a komponované programy v duchu myšlenky, že zdravotní postižení není handicapem, ale nástrojem tvorby. Tuto myšlenku se také snaží dodržet a necílit pouze na emoce diváků, jako jsou lítost nebo opovržení, což ve svých slovech potvrdila i ředitelka souboru Xenie Kaduchová. „Moc si vážíme toho, že se někdo ujal takové bohulibé činnosti,“ říká ředitel Divadla Petra Bezruče Jiří Krejčí.

„Rádi se zapojíme do projektů, které mají smysl a jsou někomu prospěšné. Divadlo by mělo být pro diváky i účinkující obohacující. A pokud můžeme přispět i něčím navíc, je to o to lepší,“ doplňuje ředitel Komorní scény Aréna Jakub Tichý.

Navzdory tomu, že členové souboru Bílá holubice nejsou vždy ve všem precizní a dokonalí, svému zájmu se věnují celým srdcem a se zápalem hodným každého zdravého tanečníka. Důležitým faktorem je také atmosféra, jež z veškerých vystoupení souboru srší a která v každém divákovi podněcuje myšlenku, že život není o tom se vzdávat, ale bojovat za každé situace.

GABRIELA STAŠOVÁ

Bruntálský a Krnovský deník

https://bruntalsky.denik.cz/

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.