Sluchově postižení mají svůj vlastní svátek právě dnes

Světový den sluchu či Mezinárodní den péče o sluch připadá právě na dnešek, 3. března. Poprvé byl vyhlášen v roce 2007 v Pekingu na mezinárodní konferenci zaměřené na prevenci a léčbu sluchu. Připomíná jej ale i Poradenské centrum v Domažlicích spadající pod Svaz neslyšících a nedoslýchavých osob v ČR.

Domažlicko – Svaz je členem mezinárodních organizací neslyšících a nedoslýchavých, které realizují spolupráci a výměnu informací mezi svými členy a prostřednictvím jejich práce podporují větší porozumění problematice sluchového postižení a zlepšují přístup k lidem se sluchovým postižením.

Důležité jsou včasná prevence a diagnostika, screening sluchu u novorozenců a malých dětí, sluchová a řečová rehabilitace se sluchadly a kochleárními implantáty, používání titulků v televizi, simultánní přepis s přepisovatelem nebo prostřednictvím mobilních aplikací, znakový jazyk a tlumočení do tohoto jazyka, rozvoj vzdělání i zaměstnávání osob se sluchovým postižením.

Pro osoby se sluchovým postižením je důležité využívání kompenzačních pomůcek. Informace o nich mohou získat v Poradenském centru v Domažlicích v Jindřichově ulici 214.

Libuše Kubertová

Domažlický deník

http://domazlicky.denik.cz/

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.