Duševně nemocní nejen vaří kávu, ale také pečou

ilustrační foto: ElvertBarnes / Flickr.com

Další tři lidé s duševním onemocněním dostali možnost chodit do práce. Café Robinson, které v Pardubicích provozuje organizace Péče o duševní zdraví (PDZ) a jež poskytuje chráněná pracovní místa pro hendikepované, rozšířilo služby. „Díky stavebním úpravám se zvětšil prostor kavárny a vznikl nový salonek pro dvacet osob,“ uvedla mluvčí PDZ Michaela Venclová.

Pardubice – Místnost lze využít nejen pro oslavy a rodinné sešlosti, ale i pro pracovní schůzky a konference, je totiž vybavena dataprojektorem a plátnem.

Kavárna také zakoupila nový nábytek a hlavně dvě trouby, v nichž začala připravovat vlastní pečivo. „O pečivo, koláče a dorty projevili zájem zákazníci i mimo kavárnu, a tak byl pořízen také termoport, aby mohli pracovníci potraviny hygienicky přepravovat,“ dodala Venclová.

Organizace PDZ Výměník rozvíjí pracovní a sociální dovednosti zdravotně postižených lidí, zejména duševně nemocných. Nabízí jim pracovní uplatnění formou chráněných pracovních míst v kavárně, šicí a technické dílně a podporuje je v návratu na běžný pracovní trh. V kavárně pracují hendikepovaní jako barmani, kuchaři a v úklidu.

Pardubický deník

http://pardubicky.denik.cz/

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.