Finance ve světě nevidomých

ilustrační foto: Ian Britton / Free Foto

Poslat e-mail, objednat si nákup přes internet, zaplatit účet za plyn elektronicky, vybrat peníze z bankomatu. To všechno jsou pro zdravé lidi běžné úkony, které zvládají bez dalšího přemýšlení. Jak si však s nimi poradí člověk, který nevidí? Kupodivu poměrně snadno, a to díky různým šikovným pomůckám, které tuto nevýhodu alespoň částečně vyrovnávají.

Nevidomí používají počítač v podstatě stejně jako jiní uživatelé, jen nepracují s myší. Všechny operace ovládají z klávesnice pomocí klávesových zkratek a speciálního programového vybavení, které to, co se nachází na obrazovce, převádí do hlasové podoby. Tímto způsobem mohou nevidomí číst knížky, studovat, nakupovat na internetu, posílat e-maily.

VÝBĚRY Z BANKOMATU

Všimli jste si, že některé bankomaty mají otvor na sluchátka? Těchto ozvučených bankomatů je na území republiky již poměrně hodně. Výstup slouží k tomu, aby nevidomý majitel karty postupoval podle hlasových instrukcí. Při výběru z venkovního bankomatu však musí být i on opatrný a při zadávání kódu PIN zakrýt klávesnici rukou. To není jednoduché, proto jsou v daném případě vítaným řešením bankomaty umístěné přímo v bankách, obvykle v oddělené místnosti, a nevidomý je tak v bezpečí.

Objednat ubytování v hotelu, letenky, jízdenky nebo zboží v e-shopu je snadné a praktické. V mnoha případech je však nutné zaplatit platební kartou ihned po objednávce. Nevidomí si s tímto úkolem poradí díky aplikaci v mobilu.

Daniel Gorol ze srovnávacího portálu www.usetreno.cz, v této souvislosti upozorňuje na novinku: „Od poloviny září fungují nová pravidla pro platby na počítači a v mobilu. Dřívější potvrzení platby jednorázovým kódem obsaženým v textové správě už nyní nestačí. Kupující musí nově prokázat totožnost prostřednictvím aspoň dvou ze tří kritérií, což v praxi znamená mnohdy i použití otisku prstu či nasnímání obličeje. To pomůže i nevidomým.“

Někteří zrakově postižení dávají přednost platbám v hotovosti. Mince lze poměrně snadno rozeznat hmatem, ovšem určit tímto způsobem i hodnotu bankovek nejde. Nevidomým s tím pomáhá speciální plastová šablonka nebo různé aplikace v chytrém telefonu, které jim přečtou hodnotu bankovky. „To všechno nám velmi usnadňuje život,“ říká Šarlota Hambergerová z Prahy, která je od narození prakticky nevidomá.

ROZLIŠOVÁNÍ BANKOVEK

„Jednou z těchto aplikací je například Casch Reader. Tento program pomocí fotoaparátu přečte nominální hodnotu bankovek a pak ji nahlas a zřetelně vysloví. Případně je možné použít systém vibrací, kde má každá hodnota bankovky jiný typ vibrace,“ vysvětluje problematiku nevidomá Juliana Koutná z Nadačního fondu Českého rozhlasu Světluška.

Jak nakupuje nevidomá osoba? Do samoobsluhy se bez doprovodu vydat nemůže, pouze pokud by jí pomohl personál obchodu. Nakupuje tedy v internetových obchodech podle postupu, který jsme popsali u využívání počítačů. Nákup završí donáška domů, v tom už dnes nejsou problémy.

JOZEF GÁFRIK
Pražský deník
http://www.prazsky.denik.cz/

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.