Na jedno volné místo pro zdravotně postižené připadají tři zájemci

ilustrační foto: Flickr.com

Lidé se zdravotním postižením patří mezi nejohroženější skupiny uchazečů na pracovním trhu. Podle Úřadu práce tvoří dlouhodobě zhruba 17 % z celkového počtu nezaměstnaných. Například v březnu hledalo práci téměř 38 tisíc takových lidí. Často se setkávají s předsudky zaměstnavatelů.

reportáž Česká televize

třeba v brněnském krytu 10-Z se zdravotně postiženými pracovníky ale problém nemají. Lákají na prohlídky s nevidomými průvodci.

redaktorka,
Kvůli dědičné chorobě přišel o zrak, smysl pro humor mu ale zůstal. A to i přesto, že za posledních 15 let, kdy je nevidomým, nemohl sehnat stálou práci. To se mu podařilo až teď, kdy nastoupil jako průvodce do brněnského atomového krytu 10-Z.

ukázka: Petr SVOBODA:/ Mějte, prosím, oči otevřené jako já, jsou tady různé nerovnosti, tak ať se nezraníte. /

Petr SVOBODA, nevidomý průvodce, Kryt 10-Z
Nemohl jsem nic najít. Jednak buďto nechtěli nevidomýho, že se ta práce nehodila, nebo měli obavy a práci jsem prostě neměl.

redaktorka,
Právě lidé, jako je Petr Svoboda, jsou dlouhodobou nezaměstnaností ohroženi nejvíc. Zatímco běžných nabídek práce je teď víc než zájemců, na jedno volné místo vhodné pro zdravotně postižené ale připadají aktuálně zájemci tři. A i samotný výběr pracovních pozic není příliš široký.

Kateřina BERÁNKOVÁ, mluvčí, Úřad práce ČR
Zaměstnavatelé nabízeli nejčastěji volná pracovní místa v oblasti ochrany a ostrahy. Dále to byla místa pro uklízeče nebo montážní dělníky.

redaktorka,
A podobně ohrožení nezaměstnaností jsou i lidé se závažnými duševními onemocněními. Těm pomáhá třeba organizace Práh, která tady v Brně mimo jiné provozuje několik tréninkových kaváren.

Norbert MICHEL, vedoucí týmu podpory práce, Práh
Ta kavárna byla založena na trénink různých pracovních pozic, ale momentálně ten trend je takovej, že radši toho člověka hnedka hodíme do toho pracovního procesu.

redaktorka,
To se jim za loňský rok povedlo u více než stovky lidí. Stále však u zaměstnavatelů často narážejí, hlavně na přetrvávající stereotypy.

Nikol PLLUNCIOVÁ, vedoucí týmu agentury práce, Práh
Pokud třeba zazní slovo schizofrenie, tak zaměstnavatel má pocit, že se jedná o nebezpečného člověka, že se musí z nějakého důvodu obávat tohoto člověka zaměstnat.

redaktorka,
I přesto se daří částečně i díky nízké nezaměstnanosti lidem se zdravotním omezením hledat práci lépe, než třeba před deseti lety. I Petr Svoboda už v nové zaměstnání téměř nevěřil, ale podařilo se.

Česká televize

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.