Měli byste zanechat pohybu, když vás bolí klouby?

Mnoho lidí se domnívá, že když je bolí klouby nebo jim je diagnostikována artróza, už nikdy nebudou moct cvičit, ale ortoped MUDr. Vladimír Medek je zastáncem opačného přístupu. „Když vás trápí bolest kloubu a vyhýbáte se pohybu, kloub slábne. Z nejnovějších výzkumů vyplývá, že oslabený kloub vyvolává větší bolest. Je to začarovaný kruh, protože větší bolest vás nutí omezit pohyb,“ pokračuje. „Pokud vás dlouhodobě bolí nějaký kloub, neznamená to ale, že ho nemůžete procvičovat.“ Artróza postihuje 8 z 10 lidí starších 50 let. Je to proto, že vrstva chrupavky (pojivové tkáně na povrchu kloubních ploch) se v průběhu let ztenčuje. Na MUDr. Vladimíra Medka se obrací spousta pacientů s dotazy, jak omezit bolest a jak se s ní vyrovnat, když léky proti bolesti přestávají účinkovat.

„Někdo má například bolesti už řadu let, a nakonec se dostane do fáze, kdy už se s nimi nedokáže vyrovnat. Prospěšná může být jakákoli aktivita, která vás baví a jejíž součástí je pohyb, v kombinaci s vyváženou stravou. Mohou to být procházky, jízda na kole, plavání nebo jednoduše cvičení doma. Pokud se pokusíte cvičit a bolest se zvýší, zvolněte tempo nebo si v případě potřeby dopřejte pauzu a zkuste to znovu za několik dní. Když budete mít bolesti, zkuste použít nefarmakologické lokálně aplikované gely, které dopravují lubrikační fosfolipidy přímo do kloubů a mohou pomoci zmírnit bolest kloubů. Jsou bezpečné a je možné je dlouhodobě používat spolu s léky. Všechno je propojeno, a když nefunguje některý z kloubů, trpí i zbytek těla. Vy sami jste expertem na své vlastní tělo, a proto mu naslouchejte.“

„Když předepisování tradičních léků proti bolesti nemusí být tou nejlepší možností pro vaše zdraví, zkuste použít nefarmakologický gel Flexiseq s přirozeným lubrikačním účinkem, lubrikuje opotřebované klouby. Přináší tak úlevu od každodenní bolesti a ztuhlosti.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.