Dvojice se jala dobýt Emiráty…

Jaroslav Petrouš a Michal Enge se účastní her IWAS. Poté se přesunou na otevřené mistrovství SAE.

Pouštní výprava… Dva sportovci z Atletiky Bez Bariér Pardubice vyměnili českou zimu za teplo ve Spojených arabských emirátech. Jaroslav Petrouš ani Michal Enge si však neodjeli pouze vyhřívat kosti. Ono jim je tento týden v pekle elitní společnosti horko až až. Na Světové hry IWAS v Šarjahu i otevřené mistrovství SAE v Dubaji se museli tvrdě připravit.

Protože nejenom čert, ale ani konkurenti nespí…

KOVY, REKORDY, LIMITY

Světové hry IWAS nejsou žádným béčkovým podnikem. Jedná se o druhou největší akci ve sportu handicapovaných. Před nimi už je pouze Paralympiáda. V odborných kruzích se staví na úroveň mistrovství světa!

„Poslední dva měsíce se naši dva sportovci intenzivně připravovali na ostrý start sezony. Jarda i Michal budou usilovat o cenné kovy, české rekordy i kvalifikační limity pro letošní světový šampionát,“ předesílá pardubická trenérka Eva Hrdinová, která společně s kolegy Petrem Frišem a Janem Miksou dávali svým svěřencům do těla. V jejím masérském případě pak i na tělo…

ČESKÁ HYMNA VÝZVOU

Arabským matadorem se už dá klidně nazvat Jaroslav Petrouš. V Emirátech by už mohl dělat průvodce. Jeho disciplínou je hod diskem.

„Pro mě osobně je to čtvrtá cesta do Arabských emirátů. A vždy jsme se vraceli s medailemi. To je také mým cílem a hodlám pro to udělat maximum. Chci získat zlatou placku a konečně při vyhlašování slyšet i v těchto vzdálených končinách tu krásnou českou písničku, naši hymnu. Bude patřit také všem fanouškům, kteří nás podporují,“ slibuje Petrouš.

Druhý zástupce Bariér, který preferuje hod kuželkou, také nemá v plánu odjet s prázdnou. Proč skromné cíle? Vždyť i ve sportu handicapovaných se v první řadě „hraje“ o medaile.

„Minimálně chci splnit limit na mistrovství světa. V obou závodech očekávám silnou konkurenci. Rád bych se přiblížil svému kariérnímu maximu a na krk si pověsil nějakou tu medaili,“ přeje si Michal Enge.

NÁČINÍ LETÍ DO SÍTĚ

Zimní příprava není pro žádné atlety v českých zeměpisných šířkách snadná a připravit se na tak velké a významné závody stojí všechny obrovské úsilí. O to pak případné medaile chutnají medověji.

„Na rozdíl od jiných států, které se připravují venku nebo házejí ve velkých halách, my takovou možnost v Pardubicích nemáme. A tak jezdíme do Nymburku, kde máme k dispozici alespoň halu malou. Svá náčiní házíme do sítě, která je vzdálená přibližně deset metrů,“ popisuje Jaroslav Petrouš.

Světové hry v Asii

IWAS neboli Světové hry Mezinárodní sportovní federace pro vozíčkáře a amputní sporty se právě konají v Šarjahu. Spojené arabské emiráty přivítaly více než 500 sportovců z 50 zemí. Ve třetím největším emirátu této země soutěží v sedmi sportovních odvětvích. Jedná se o atletiku, badminton, lukostřelbu, plavání, sportovní střelbu, stolní tenis a šerm. Řada sportů nabízí kvalifikaci pro paralympijské hry 2020 v Tokiu.

ZDENĚK ZAMASTIL
Chrudimský deník
http://chrudimsky.denik.cz/

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.